Prima paginăTimp liber

Ce citim?

Dimensiune text

„Viitorul începe luni”, de Ioana Pârvulescu

nhanbaIoana Pârvulescu predă literatură română modernă la Facultatea de Litere din Bucureşti. A fost, timp de 18 ani, redactor la România Literară, unde a scris săptămânal. La Editura Humanitas a iniţiat şi coordonat colecţia „Cartea de pe noptieră”. În 2013, a obţinut Premiul Uniunii Europene pentru literatură. Dintre titlurile sale amintim „Lenevind într-un ochi” (1990), „Alfabetul doamnelor” (1999), „Prejudecăţi literare” (1999), „Întoarcere în Bucureştiul interbelic” (2003, ediţia a doua, 2007), „În intimitatea secolului 19” (2005), „În Țara Miticilor” (2007, ediţia a doua, adăugită, 2008), „Întoarcere în secolul 21” (2009), „Viaţa începe vineri” (2009), „Cartea întrebărilor” (2010), „Lumea ca ziar. A patra putere: Caragiale” (2011), „Viitorul începe luni” (2012). Romanul „Viaţa începe vineri” a apărut, în 2011, în limba suedeză şi este în curs de traducere în alte cinci limbi europene.

Personajele principale din „Viitorul începe luni” sunt prinse în noi întâmplări: escrocherii, politică, dezordine şi poveşti de dragoste care nu exclud escrocheria, politica şi dezordinea. Le leagă un singur lucru: obsesia pentru viitor. Fiindcă, dacă aşezi în altă ordine cifrele secolului XIX, dai, cu totul pe neaşteptate, de secolul XXI. Într-o singură săptămână, începând de luni, 23 februarie, şi până duminică, 1 martie, Capitala e zguduită de o mulţime de evenimente. Și totul porneşte de la o conferinţă ştiinţifică ţinută la Ateneu de un doctor tânăr şi ambiţios. Toată lumea pare vinovată şi toţi au ceva de ascuns. Iar dragostea, oarbă şi imprudentă, nu ajută prea mult la limpezirea lucrurilor. Conu Costache, un poliţist elegant, pasionat de ceea ce face, trebuie să dea rapid de urma adevăraţilor răufăcători. Marile ziare rivale, Universul şi Adevărul, sunt implicate, fiecare în alt fel, în ceea ce se pune la cale.

„«Viitorul începe luni» te ademeneşte de la bun început cu o stare de bine, de co­pi­lă­rie trează – aceea săltată la bucuria cu­noaşterii. Mii de resorturi neştiute sar brusc, activându-se, creierul sensibil des­face delicate canalicule, destupate sti­mulativ de o naraţiune vag cunoscută, dar mereu nouă şi captivantă de la început la sfârşit. Viitorul începe luni e o carte adorabilă, cal­mă şi ritmată, complicată ca harta unui oraş vechi şi inteligibilă exact ca el. Plină de jocuri şi semne, pe care uneori nu le guşti, pentru că nu le vezi, dar le regăseşti urma câteva pagini mai încolo şi revii, ca să înnozi firul, şi tot aşa, până la final”, a spus Liliana Tiron, administrator al Librăriei „Vasile Alecsandri”.

Cartea a apărut la Editura Humanitas şi costă 35 de lei.COMENTARII

WORDPRESS: 0