Prima paginăTimp liber

Ce citim?

Dimensiune text

„Mic îndreptar de credinţă”, de Michel Kubler

mxdCe mai înseamnă în lumea de azi să crezi în divinitate, ce foloase ar putea să aducă practicarea credinţei şi, mai presus de toate, cum să ne „întoarcem la inimă”. Sunt întrebări pe care le ridică un teolog francez, Michel Kubler, stabilit de patru ani la Bucureşti, într-un volum intitulat „Mic îndreptar de credinţă”. El are şi o explicaţie despre cum a influenţat comunismul practica credinţei la români.

Michel Kubler, născut la 21 ianuarie 1955, Villé, Bas-Rhin, Franţa, este preot, doctor în teologie al Universităţii Catolice din Lyon, fost redactor-şef pe probleme religioase al cotidianului „La Croix” şi colaborator la Bayard Presse. Din 2010 până în 2014, este delegat al Superiorului provincial din Franţa pentru misiunea în Orient a congregaţiei asumpţioniste. Stabilit la Bucureşti în septembrie 2010, contribuie la reînfiinţarea comunităţii asumpţioniste, în 2011 devine rector al parohiei catolice francofone „Sacré-Coeur”, iar din 2012 ţine cursuri la Facultatea de Teologie Romano-Catolică. În prezent conduce, tot la Bucureşti, Centrul de Studii Bizantine şi Întâlniri Ecumenice „Sfinţii Petru şi Andrei”. Din 2014 a fost numit asistent al Superiorului provinciei asumpţioniste din Europa, nou înfiinţată. Este autor a numeroase lucrări individuale sau în colaborare, printre care se numără: „Dieu, Yahweh, Allah” , „La grâce de vivre”, „Benoît XVI, pape de Contre-Réforme?”, etc. A participat multă vreme la emisiunea „C dans l’air”, la postul TV France 5.

„Pentru a redescoperi, în viaţa tumultuoasă de astăzi, sensul existenţei şi pentru a ne reconfigura relaţiile cu ceilalţi şi cu lumea, ne întrebăm, mulţi dintre noi, ce mai înseamnă a crede, ce foloase ar putea să aducă practicarea credinţei şi, mai presus de toate, cum să ne «întoarcem la inimă». Părintele Michel Kubler, teolog şi jurnalist, propune aici o remarcabilă incursiune pe calea credinţei, prezentând într-un limbaj clar şi accesibil, pas cu pas, cele mai importante repere ale istoriei creştinismului, modul în care s-a elaborat doctrina creştină, articulările ei, originea şi semnificaţia sacramentelor, marile cuvinte creştine şi biblice care călăuzesc acţiunea şi implicarea creştinului, etapele unei vieţi spirituale…”, spune Liliana Tiron, administrator al Librăriei „Vasile Alecsandri”.

„Să fii credincios e o provocare azi, crede teologul Michel Kubler. Putem trăi fără transcendenţă, dar viaţa căreia nu-i găseşti un sens dincolo de rutina zilnică e tristă”, spunea Michel Kubler.

Cartea a apărut la Editura Humanitas, în colecţia Religie, şi costă 23,00 lei.

COMENTARII

WORDPRESS: 0