Prima paginăTimp liber

Ce citim?

Dimensiune text

„Eu sunt Malala”, de Malala Yousafzai 

asvhnlMalala Yousafzai a devenit cunoscută, iniţial, publicului din Pakistan sub pseudonimul de Gul Makai, o fetiţă de 11 ani care îşi descria viaţa sub regimul taliban. Jurnalul ţinut de ea, dictat unui corespondent BBC şi publicat de site-ul BBC în urdu, era o mărturie despre viaţa adevărată a comunităţii şi se dorea un strigăt care să atragă atenţia asupra terorii semănate de talibani şi un demers de apărare a dreptului la educaţie al fetelor. Pentru că, în timp, Malala devine din ce în ce mai vizibilă, iar în discursurile pe care le ţine îşi exprimă făţiş părerile despre pace şi măsurile ameninţătoare ale talibanilor. În anul 2011 primeşte Premiul Naţional pentru Pace al Tineretului din Pakistan şi este nominalizată la Premiul Internaţional pentru Pace al Copiilor. Activitatea sa o aduce, însă, în vizorul talibanilor. În octombrie 2012, Malala este împuşcată în cap în autobuzul cu care venea de la şcoală. A supravieţuit în mod miraculos şi, din Birmingham, unde s-a recuperat după multiple intervenţii chirurgicale, Malala şi-a continuat campania în slujba educaţiei. A fost unul dintre cei patru nominalizaţi la titlul de Omul Anului al revistei „Time” şi i-au fost acordate numeroase premii. În prezent, Malala promovează accesul la educaţie prin intermediul Fundaţiei Malala, organizaţie nonprofit care investeşte în programe comunitare şi acordă sprijin militanţilor pentru dreptul la educaţie din întreaga lume. Malala locuieşte acum în Anglia, fiind adusă acolo după ce a fost împuşcată în cap de talibani şi a stat în comă. Tentativa de asasinat a atras un val de reacţii internaţionale, de la Barack Obama, Hillary Clinton la Angelina Jolie sau Madonna (care i-a dedicat cântecul Human Nature).

La vârsta la care copiii din alte părţi ale lumii sunt preocupaţi de noile jocuri pe tabletă şi de vedetele pop, Malala a devenit un simbol internaţional al luptei pentru educaţie, pentru drepturile femeilor şi, în general, pentru dreptate. Poate sună pompos, dar, dacă îi citiţi povestea, veţi vedea cum lucrurile acestea, poate abstracte, capătă o concreteţe dureroasă în Pakistanul contemporan, care se luptă pentru lucruri care nouă ni se par, poate, fireşti. Și, dacă mai adaug că, la 15 ani, Malala aproape a fost ucisă de talibani pentru curajul de a milita pentru lucrurile în care crede, povestea ei capătă aura aceea pe care doar întâlnirea cu persoanele excepţionale o poate da. „Eu sunt Malala”, apărută recent la Polirom, este povestea ei, spusă la persoana I, dar scrisă în colaborare cu jurnalista britanică Christine Lamb.

„«Eu sunt Malala» este povestea cutremurătoare a unei familii dezrădăcinate de urâţenia terorismului, a luptei pentru educaţia tinerelor şi a curajului ieşit din comun al unor părinţi care-şi iubesc nespus fata într-o lume ce oferă totul fiilor”, a spus Liliana Tiron, administrator al Librăriei „Vasile Alecsandri”.

Cartea a apărut la Editura Polirom şi costă 34,95 lei.

COMENTARII

WORDPRESS: 0