Prima paginăSocial

Ce blocuri din Roman vor fi reabilitate termic pe fonduri europene

Ce blocuri din Roman vor fi reabilitate termic pe fonduri europene

Dimensiune text

 

 

Primăria municipiului Roman intenționează să depună, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, un proiect pentru izolarea termică a șapte blocuri de locuinţe din municipiul Roman, având ca finalitate creşterea nivelului de trai pentru proprietari. Administrația publică locală a câștigat deja un astfel de proiect pentru reabilitarea termică a blocului 33 din Anton Pann, contratul semnându-se la finele anului trecut.

Valoarea totală a proiectului „Creșterea eficienței energetice în sectorul locuințelor din Municipiul Roman” este de 6.683.585,10 lei (inclusiv TVA). „Se aprobă contribuţia proprie în proiect a Municipiului Roman şi a Asociaţiilor de proprietari, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât şi contribuţia de 40% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 2.554.658,11 lei, reprezentând cofinanţarea proiectului. Din suma de 2.554.658,11 lei, contribuţia asociaţiei de Proprietari va fi de 1.574.173,80 lei (eligibil și neeligibil), din care 963.085,33 lei reprezintă ajutor de natură socială acordat de către municipiul Roman. Municipiul Roman va recupera, de la asociaţiile de proprietari, cota de finanţare datorata de aceasta într-un interval de 3 ani, prin vărsăminte trimestriale. Depunerile încep în luna următoare semnării procesului – verbal de terminare a lucrărilor”, se arată în hotărârea aprobată de consilierii locali.

Nu toți cetățenii vor trebui să suporte parte din cheltuială. Astfel, s-a aprobat o cotă de participare proprie de 5%, din valoarea cheltuielilor aferente proiectului pentru următoarele categorii de persoane care sunt considerate cazuri sociale: persoane cu handicap sau familii cu persoane cu handicap aflate în întreţinere; persoane singure / familii care, în luna anterioară efectuării anchetei sociale de către autoritatea administraţiei publice locale, au realizat venituri medii nete lunare pe persoană singură / membru de familie sub câştigul salarial mediu net pe economie; veterani de război şi soţi / soţii supravieţuitori/supravieţuitoare ai/ale acestora; pensionari, indiferent de statutul acestora, ale căror venituri medii nete lunare pe persoană singură/ membru de familie sunt sub câştigul salarial mediu net pe economie. Pentru persoanele menţionate mai sus, diferenţa până la 25% din valoarea cheltuielilor aferente proiectului va fi suportată de către municipiul Roman şi nu va mai fi recuperată de la asociaţiile de proprietari.

Blocurile de locuinţe pentru care se propune accesarea de fonduri europene în vederea anvelopării termice sunt: blocurile 24, 42, 33, 50 de pe bulevardul Roman Muşat, blocul 14 de pe strada Libertăţii și blocurile 28 și 31 de pe strada Anton Pann.

Valoarea totală a proiectului este 6.683.585,10 lei, din care suma eligibilă este 6.386.645,28 lei (inclusiv TVA). Investiţia va fi finanţată astfel: 60% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor – 3.831.987,17 lei din Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat = finanţare nerambursabilă; 40% din totalul cheltuielilor eligibile = 2.554.658,11 lei şi cheltuielile neeligibile = 296.939,82 lei – din bugetul local al Municipiului Roman şi asociaţiile de proprietari, reprezentând cofinanţarea proiectului „Creșterea eficienței energetice în sectorul locuințelor din Municipiul Roman”.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0