Ce au povestit stranierii conducerii oraşului

Ce au povestit stranierii conducerii oraşului

Romașcanii de vârsta a treia cer reînființarea Sfatului Înțelepților
Oamenii de afaceri dau teme de lucru parlamentarilor
ONG-urile din Roman pot obține 10.000 de lei de la Primărie

 

Joi, 18 august, romaşcanii care locuiesc în străinătate şi sunt acum în vacanţă, acasă, au fost invitaţi la sediul Primăriei Roman, pentru a discuta cu autorităţile. Primarul Laurenţiu Leoreanu le-a prezentat investiţiile realizate în ultimul an şi jumătate. La întâlnire au participat puţini stranieri, dar cei mai mulţi şi-au exprimat dorinţa de a se întoarce acasă şi de a deschide aici o afacere. La eveniment a participat şi deputatul Mugur Cozmanciuc, care a fost cuprins de febra alegerilor parlamentare de la final de an, cerându-le celor prezenţi să meargă la vot şi, de ce nu, să dea putere PNL pentru a avea un Guvern care să ducă la bun sfârşit proiectele propuse.

intalnire stranieri Leoreanu 2


Ceea ce s-a reuşit şi ceea ce se va mai face

Din păcate, la întâlnire au fost prezenţi doar zece romaşcani, deşi anunţul autorităţilor s-a făcut din timp, şi prin mass-media, şi pe pagina de socializare a instituţiei. Chiar şi aşa, cei prezenţi s-au arătat interesaţi de ce s-a realizat în ultima vreme în oraş. Primarul Laurenţiu Leoreanu a stat la masă cu aceştia şi, în formula completată de şefii principalelor servicii, le-a prezentat, pentru aproximativ 50 de minute, ceea ce s-a realizat în ultimul an şi jumătate, dar şi proiectele pentru viitor. Astfel, s-a vorbit despre modernizarea celor două ocolitoare (Kaufland – Pompieri şi Pod Gâdinţi – Dedeman), parcarea etajată de la Piaţa Centrală, extinderea reţelelor de apă şi canal din cartierele Bălcescu şi Petru Rareş, modernizările din cele două cimitire (inclusiv extinderea celui din Bălcescu), reabilitarea Casei Ioachim – Biblioteca „George Radu Melidon” şi a corpului B al Colegiului Naţional „Roman-Vodă”, modernizarea Complexului de Agrement Moldova, sistemul de programare online pentru buletine şi atragerea investitorilor – TRW, Oscar Downstream şi Lidl – în vederea asigurării a peste 2.400 locuri de muncă. În acelaşi timp, primarul Laurenţiu Leoreanu a trecut în revistă şi proiectele viitoare: reabilitarea Casei Celibidache, a Casei Manolescu Strunga şi transformarea ei în Muzeul Personalităţilor Romaşcane, amenajarea parcurilor Zăvoi şi Jora şi reabilitarea termică a mai multor blocuri.

Edilul a precizat că fiecare dintre investiţiile realizate a costat măcar un milion de euro, în condiţiile în care în ultimii ani s-au realizat proiecte de 40-50 milioane de euro şi bugetul local are alocat anual pentru investiţii circa un milion de euro, subliniind, astfel, că accesarea de fonduri europene a dus la o dezvoltare mult mai bună a oraşului decât un parcurs normal, bazat doar pe taxele şi impozitele romaşcanilor.

La final, primarul Laurenţiu Leoreanu le-a explicat celor prezenţi modalitatea prin care îşi pot exercita votul, din străinătate, la alegerile parlamentare de la final de an, precum şi evenimentele din acest final de săptămână – Târgul de Gustar şi turneul de handbal dotat cu Trofeul Roman Vodă Muşat.

Ministerul Românilor de Pretutindeni

La întâlnire, la invitaţia oficialităţilor, a fost prezent şi deputatul Mugur Cozmanciuc, preşedinte al PNL Neamţ, care a fost cuprins de febra alegerilor parlamentare, coborând discursul la partea politică şi la campania electorală de rigoare. Acesta a făcut apel la necesitatea mediatizării votului prin corespondenţă pentru cei aflaţi peste hotare, dar a subliniat şi ideea PNL de a se crea un Minister al Românilor de Pretutindeni. În acelaşi timp, deputatul a precizat că partidul din care face parte are un proiect de lege prin care se doreşte sprijinirea repatrierii românilor care mor peste hotare.

O altă iniţiativă pe care deputatul a expus-o este cea legată de „Autostrada Unirii”, cea care leagă Moldova de Vestul ţării, absolut necesară chiar dacă în zona noastră există trei aeroporturi – Suceava, Iaşi şi Bacău. Mugur Cozmanciuc a precizat că PNL este preocupat şi de domeniile educaţie şi sănătate, dorindu-se înfiinţarea a trei spitale regionale. Acesta l-a lăudat pe primarul Laurenţiu Leoreanu pentru iniţiativa de a organiza o astfel de întâlnire, dar şi pe omologul din Suceava – Gheorghe Flutur –, pentru că a dedicat luna august celor din diaspora.

intalnire stranieri Leoreanu 3


Stranierii vor să se întoarcă acasă, de tot

La întâlnire a participat şi familia Damaschin, plecată în Italia de 17-18 ani. „Lucrez în confecţii metalice şi vreau să desfăşor o astfel de activitate aici, în Roman, şi vreau să ştiu dacă ne puteţi ajuta”, a spus bărbatul. Soţia acestuia a povestit că viaţa departe de casă este un chin: „Sperăm să reuşim. Suntem sătui de străinătate. Nu mai vrem înapoi, nu este uşor să fii singur printre străini. Avem doi copii pe care i-am luat cu noi la muncă şi a fost greu, a fost un chin toată perioada asta. Vrem să ne retragem pe acest pământ!”

Marian a povestit că este electrician auto, lucrează în Germania şi vrea, la rândul său, să deschidă o afacere în Roman în acest domeniu: „Dacă e posibil să lucrez în acelaşi domeniu, m-aş întoarce acasă”

Aurora locuieşte cu soţul în Irlanda, unde el munceşte şi ea are grijă de copii, venind anual acasă, în Roman, în luna august: „Locuim la 120 de kilometri de Dublin. Ne place oraşul şi se vede că vă implicaţi”.

Daniela este plecată, împreună cu soţul, de 18 ani în Italia, în Padova şi spune că ultimii ani au fost foarte grei: „În 2008 am rămas fără loc de muncă, doar soţul lucrează. Vrem şi noi să ne întoarcem, să deschidem aici o afacere”.

Mult mai dură a fost Irina, o tânără care, din ceea ce a povestit, a lăsat să se înţeleagă că ne lipseşte, ca naţie, ideea de voluntariat şi de comuniune, cei mai mulţi dintre noi fiind percepuţi, de ea, ca individualişti: „Ultima dată am fost în Tanzania, dar am petrecut o bună perioadă de timp şi în Coreea. Am plecat din ţară în 2004 şi cred că experienţa mea din aceşti 12 ani poate ajuta oraşul. Observ că aici se dezvoltă individualismul, fiecare face doar pentru el, dar e un comportament nociv. Nu sunt copii care să se joacă în faţa blocului, vecinii nu fac activităţi împreună. Toată lumea aşteaptă ca Primăria şi Guvernul să le dea totul pe tavă. Toate acestea pornesc din familie şi şcoală, o mentalitate care trebuie îndreptată mai mult spre comunitate şi mai puţin pentru sine”. Tânăra a condamnat şi ura rasială, iar aici primarul Laurenţiu Leoreanu a explicat că fiecare îi priveşte pe ceilalţi semeni prin propria-i experienţă, iar atunci când un musulman extremist, de exemplu, le face rău celor apropiaţi ţie este posibil ca reacţia să fie una de ansamblu pe viitor.

intalnire stranieri Leoreanu 1

O altă familie prezentă la întâlnire a fost Daniela şi Daniel Robu, însoţiţi de juniorul familiei care purta, la gât, un papion tricolor, plecaţi în Italia, la Torino, din 1999. „După câţiva ani, fiecare ne-am reluat meseriile, eu fiind asistentă medicală. Urmează să revenim în ţară. Sunt optimistă că putem face proiecte prin care românii să se întoarcă acasă”. Daniel este croitor, unul dintre cei apreciaţi peste hotare, dar şi modest: „Nicholas, fiul nostru, este prezentator de modă şi el reprezintă viitorul României. Vreau să aduc în România cât mai multe din experienţa mea peste hotare. Suntem oameni realizaţi profesional şi economic, dar nu mă consider un creator de modă, ci sunt un meşteşugar”.

Ioana a venit la întâlnire cu soţul şi juniorul de doar opt luni, care a rezistat discuţiei oamenilor mari, simţindu-se, practic, ca acasă. Cei doi locuiesc de şase ani în Norvegia, s-au căsătorit de patru ani, cu nuntă şi botez făcute în România, şi se ocupă de promovarea culturii noastre: „Am adus peste 50 de norvegieni în zona noastră. Au fost impresionaţi de agricultură, pentru că în Norvegia nu creşte nimic. Nici nu ştiau că ceapa verde creşte din bulb. Ne-au spus că, dacă ar putea, ar lua pământul nostru fertil la ei. Vrem să revenim şi să facem o afacere”.

Matilda, o romaşcană care fusese la dentist, şi-a cerut scuze pentru că nu putea vorbi cât voia şi cum voia, dar l-a rugat pe primarul Laurenţiu Leoreanu, după ce l-a felicitat pentru ceea ce a făcut în oraş, să ia măsuri cu privire la nişte vecini care petrec atât de mult încât îi deranjează: „Noi venim la Roman ca să ne odihnim”.

La finalul întâlnirii, care a debutat cu intonarea imnului României şi al Romanului, cei prezenţi au putut urmări un reportaj realizat de Antena 3 despre croitorul la 4 ace din familia Robu.

Ziarul de Roman precizează faptul că, în ciuda comentariilor răutăcioase din această perioadă la adresa stranierilor, cei prezenţi joi la întâlnirea de la Primăria Roman nu şi-au uitat limba şi, în ciuda emoţiilor evidente, au vorbit româneşte, mai mult sau mai puţin liber, în sală fiind prezenţi şi reprezentanţi ai presei, cea care, uneori, intimidează, poate, oamenii care au multe de spus şi povestit despre viaţa personală, cea dusă departe nu numai de camerele de luat vederi, dar şi de aceste meleaguri.

intalnire stranieri Leoreanu 4

 

 

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Dacă vrea primarul sa se întâlnească cu stranierii sa meargă duminica în fata la pasapoarte sa vadă cum stau săracii la coada 24 ore pt un pasaport. Acolo găsește sigur în jur de 200 de persoane. Și atunci sa le explice ce a făcut el pt Roman.

  • error: Content is protected !!