Prima paginăSanatate

Cazurile de meningită virală, în creştere

Cazurile de meningită virală, în creştere

Dimensiune text

 

Specialiştii atrag atenţia că numărul cazurilor de meningită virală înregistrate în zona Moldovei sunt în creştere, depăşind valorile de anul trecut. Doctorul Oana Onu, directorul medical al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, spune că, deşi în Neamţ s-au înregistrat doar trei cazuri în ultima perioadă, este de preferat luarea unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirii.

spalare a mainilor

Prevenirea bolii se poate face prin spălarea corectă a mâinilor

Conform statisticilor, în perioada 1 iunie – 21 august 2016, s-au înregistrat 46 de cazuri de meningită virală: în Iaşi – 15 pacienţi, Suceava – 12, Vrancea – 6, Botoşani – 5 cazuri şi Neamţ – doar 3 cazuri.

„Infecţiile apar mai des în rândul sugarilor, copiilor şi adolescenţilor, care au un sistem imunitar slăbit. Perioada de incubaţiei este între 2-10 zile, simptomele fiind – febră (39-40 de grade), însoţită de frison, dureri de cap, musculare, abdominale, greţuri şi vărsături, erupţii cutanate sau erupţii pe mucoasa gurii, mai rar se înregistrează şi forme de encefalită. Durata bolii este de 7, maximum 10 zile. Prevenirea se poate face prin spălarea corectă a mâinilor, prin curăţarea suprafeţelor contaminate, folosirea surselor individuale de apă, aerisirea încăperilor, evitarea zonelor aglomerate, evitarea consumului de alimente insuficient preparate termic sau cumpărate din comerţul stradal, evitarea legumelor şi a fructelor nespălate sau consumarea apei din  surse neamenajate. Se recomadă ca cetăţenii să nu facă baie în ape cu debit scăzut şi fundul mâlos”, a declarat medicul Oana Onu.

Este foarte important să mergeţi la consult de specialitate imediat ce observaţi simptomele descrise mai sus, deoarece numai un medic poate stabili cu exactitate dacă este meningită şi, dacă da, ce tip este şi ce tratament se impune. Trebuie ţinut cont că meningita este o boală contagioasă, iar germenii care au cauzat-o pot fi uşor transmişi de la o persoană la alta prin tuse, strănut sau chiar sărut.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0