Câți bani cheltuie DSP Neamț și CAS Neamț

Anul trecut, pentru cei 99 de salariați ai DSP Neamț, cheltuielile de personal au fost de 2,8 milioane de lei, în timp ce la CAS Neamț, cheltuielile de personal s-au ridicat la suma totală de două milioane de lei. Angajații acestor două instituții se tem că-și vor pierde locurile de muncă, odată cu reorganizarea Ministerului Sănătății.

 

 

Sistemul sanitar românesc este în fierbere după  ce ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a anunțat o reorganizare masivă a instituțiilor din sistem. În decurs de câteva luni, direcțiile de sănătate publice (DSP) județene și casele de asigurări de sănătate (CAS) ar urma să fie transformate în câte opt instituții regionale. Reorganizarea ar aduce, astfel, economii de 50 de milioane de euro la bugetul sănății. Ministrul Eugen Nicolăescu și-a motivat decizia prin faptul că direcțiile de sănătate consumă 10% din fondurile ministerului, în vreme ce casele de asigurări consumă 3% din fondul unic al asigurărilor sociale de sănătate. Spcialiștii din sistem spun, însă, că economiile astfel realizate vor fi folosite pentru centrele regionale care vor fi înființate.

 

286.000 de lei lunar pentru salariile DSP Neamț

 

În momentul de față, la DSP Neamț lucrează  cu 100 de angajați, deși organigrama instituției prevede 107. Pe lista profesioniștilor care lucrează aici se numără, printre alții, 32 de asistenți cu grad principal, 13 consilieri, 11 inspectori, patru chimiști, un biolog, șapte medici, cinci psihologi, 10 referenți, trei șefi de departamente și patru șoferi. Conform proiectului de act normativ, 20% din personal ar urma să fie preluat de către structurile regionale, 35% ar urma să fie preluat de către consiliile județene, iar o parte ar urma să fie integrată în structurile spitalelor și cabinetelor medicale. Anul trecut, la capitolul cheltuieli, DSP Neamț a avut alocate 14 milioane de lei, din care cheltuielile de personal au însemnat 2,8 milioane de lei. Salariile de bază ale personalului au fost în sumă totală de 2,1 milioane de lei, la care s-au adăugat 113.000 de lei sporuri pentru condiții de muncă. Lunar, în medie, instituția a avut alocați 176.916 de lei pentru plata angajaților. Angajații DSP Neamț nu au mai beneficiat de niciun alt spor și nici de prime. Anul acesta, cheltuielile lunare de personal sunt de 286.065 de lei. În schimb, DSP Neamț a cheltuit, pentru realizarea acțiunilor de sănătate publică, cum ar fi prevenție, vaccinări și supraveghere epidemiologică, 6,9 milioane de lei. „Ne-am simțit umiliți de modul în care domnul ministru Nicolăescu a anunțat că ne vom reorganiza. Activitatea de prevenție și supraveghere epidemiologică este una extrem de importantă pentru fiecare județ”, aprecia, după anunțul făcut de ministrul Sănătății, medicul Daniela Marcoci, director executiv adjunct la DSP Neamț.

 

Două milioane de lei pentru 54 de angajați

 

Săptămâna trecută, medicul Magda Spânoiu, președinte-director interimar al CAS Neamț, declara că instituția are aprobate 53 de posturi, din care sunt ocupate doar 46, iar pentru o mai bună funcționare ar fi nevoie de 60 de angajați. Aceasta l-a contrazis pe ministrul Eugen Nicolăescu, spunând că procentul de 3% este procentul maxim al cheltuielilor caselor de asigurări de sănătate și că, în realitate, aceste cheltuieli abia dacă depășesc 1% din fondul unic al asigurărilor sociale de sănătate.

Conform organigramei instituției, anul trecut au fost aprobate 53 de funcții publice, din care șase funcții publice de conducere. În majoritate, la CAS Neamț lucrează consilieri, juriști, economiști și experți. Din totalul de 370 de milioane de lei alocate la capitolul cheltuieli, cheltuielile de personal s-au ridicat la puțin peste două milioane de lei. Cheltuielile cu salarii în bani s-au ridicat la 1,6 milioane de lei, din care 1,58 de milioane de lei au însemnat salarii de bază. În schimb, CAS Neamț a cheltuit aproape 300 de milioane de lei pentru materiale și prestări de servicii cu caracter medical. Se pare că instituția va scăpa de desființare, întrucât premierul Victor Ponta a declarat că personalul va fi prelut de instituțiile regionale, iar la nivelul județul activitatea se va restrânge la un singur birou de relații cu pacienții.

 

Sindicatele se opun desființării

 

Noile schimbări nu sunt văzute cu ochi buni de către liderii de sindicat din județ. „Regretăm faptul că unele organizații sindicale din Sănătate s-au pronunțat deja în favoarea disponibilizării a circa 4.000 de salariați, înainte de a ajunge la masa discuțiilor pe tema proiectului concret de modificare legislativă. În negocierile noastre anterioare cu Ministerul Sănătății, în care au fost tatonate și astfel de variante, nu a fost vorba niciun moment de circa 4.000 de disponibilizați, ci de transferul unor salariați la noile structuri ce vor fi create și de reducerea unui număr de posturi, dublat de transferul acestor posturi la spitale, respectiv de redistribuirea marii majorități a salariaților. Estimările comune se situează la un procent situat între 5% și maxim 10% de salariați care nu se vor putea încadra în situația de a fi preluați de unitățile sanitare și pentru care ar trebui să găsim alte soluții. Considerăm că reforma DSP-urilor trebuie să se facă după o procedură riguroasă, care să combine protecția salariaților care lucrează în aceste unități cu acoperirea unei părți din deficitul de personal existent în spitalele din țară. În cazurile excepționale, acolo unde niciuna din soluții nu asigură protecția salariaților, solicităm aplicarea unui plan de disponibilizare, care să includă salariile compensatorii”, a declarat Valerian Chelariu, președintele federației „Solidaritatea Sanitară” Neamț.

 

Spitalul Roman, față în față cu reforma

 

Conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman s-a arătat rezervată în declarații cu privire la modul în care va fi afectată instituția sanitară de aceste schimbări. „Când vom vedea concret modul în care se vor produce aceste schimbări, atunci vom putea spune mai multe. Până atunci, noi sperăm să nu ne afecteze prea tare. Activitatea noastră era coordonată de Ministerul Sănătății, iar contractul de finanțare era semnat cu CAS Neamț. Nu ne deranjează dacă vom semna cu o casă regională, important este să nu afecteze numărul de cazuri externate pe care le vom contracta și, implicit, fondurile alocate”, a precizat economist Leonard Achiriloaei, directorul financiar-contabil al spitalului.


COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • qsa 7 ani

    In toata mass -media liderii de sindicat din sanatate ,medici ,infirmiere ,moase ,soferi s.a. urla ca desfiintarea D.S.P. urilor si a C.A.S. urilor ar fi o mare nenorocire pentru pacient!!!!!!!!!Nimic adevarat……Aceste structuri (de fapt sunt doi mamuti ) sunt mari devoratori de bani publici…….care nu isi justifica existenta…..

    • desteptule in d.s.p. nu lucreaza infirmiere si nici moase,,,locul acestora este in spitale la patul bolnavilor alaturi de medici si de asistente medicale,,,in d.s.p -uri angajatii sunt medici,asistenti,biologi,chimisti,psihologi,consilieri juridici,economisti,referenti,bineinteles soferi si personal tesa si personal de ingrijire,,,de care fiecare dintre noi avem nevoie la un moment dat,daca nu ai aflat pana acum,afli acum,si nu ii platesti tu din buzunarul tau,,si acesti oameni au ani de studii in spate,probabil tu esti un ,,parlit,, de aceea comentezi rautacios.