Catedrala din Bacău, cel mai costisitor proiect al Arhiepiscopiei

Dimensiune text

Patru ani mai sunt până la finalizarea Catedralei „Înălțarea Domnului” (foto) din municipiul Bacău, proprietatea de drept a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului – a cărei piatră de temelie a fost pusă în 1991, de episcopul Ioachim Vasluianul, ierarhul care își doarme somnul de veci într-una din criptele special amenajate la demisolul catedralei.

 

 

Estimarea este făcută de  autoritățile județene din Bacău, deoarece Consiliul Județean Bacău a suportat cea mai mare parte din cheltuielile pentru ridicarea impresionantului lăcaș de cult. Anual, între 4 – 5 milioane de lei sunt înghițite, din bugetul Consiliului Județean Bacău, de lucrările de construcție la monumentala catedrală. La acești bani se adaugă și donațiile credincioșilor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Nimeni nu poate da o cifră exactă a costurilor Catedralei „Înălțarea Domnului” din municipiul Bacău, în cei 20 de ani de când durează construcția ei. „Este dificil să contabilizăm cât s-a cheltuit în cei 20 de ani pentru ridicarea Catedralei «Înălțarea Domnului». La fel de dificil este să spunem când se vor finaliza lucrările. Vrem să încheiem lucrarea în acest mandat, dar această dorință va depinde numai de fondurile de care vom dispune. În acest an, de exemplu, bugetul Consiliului Județean Bacău nu va fi mai mare decât anul trecut, deci nu vom putea aloca o sumă mai mare de bani pentru urgentarea lucrărilor„, a precizat Dumitru Brăneanu, vicepreședintele Consiliului Județean Bacău.

 

Catedrala are adăpost antiatomic

 

Construcția are o lungime de 67 metri, o lățime de 37 metri și o înălțime de 63 metri. Suprafața construcției este de aproape 1.000 metri pătrați. Lucrările au început de la 10 metri sub pământ și au ajuns la echivalentul unui bloc cu trei etaje. Subsolul cuprinde două nivele. La primul subsol, la cota minus 4, a fost amenajat un adăpost antiatomic. La demisol se află o capelă, un spațiu expozițional cu acces separat și un depozit de icoane și carte. Catedrala începe la cota 0 și are ziduri de beton ce ating chiar și un metru grosime. Capacitatea interioară a catedralei este de 5-6.000 persoane. „Interiorul clădirii nu este făcut. Este placat cu cărămidă. Printre lucrările care mai sunt de efectuat ar fi introducerea unui sistem de încălzire prin pardoseală, realizarea tencuielilor interioare, confecționarea catapetesmei, montarea vitraliilor și pictura„, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Bacău.

Catedrala a fost dotată cu 18 clopote fabricate la Innsbruck (Austria), cu o greutate cuprinsă între 30 de kilograme și 4,5 tone. 13 din cele 18 clopote vor fi sincronizate de computere. Crucea principală este făcută din inox, are șapte metri înălțime, cu o deschidere de 4,2 metri, și o greutate de aproape două tone, fiind cea mai mare din țară.

 

Birouri administrative în fosta clădire a Băncii Naționale din Bacău

 

Fosta clădire a Băncii Naționale din Bacău se află, de mai mulți ani, în vizorul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, pentru amenajarea birourilor administrative. „Au fost discuții între autorități și PS Ioachim Băcăuanul despre posibilitatea ca birourile administrative să fie amenajate în fosta clădire a Băncii Naționale din Bacău, situată lângă catedrală„, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Bacău.

Necesitatea construcției catedralei a fost, chiar de la aprobarea proiectului, apreciată și criticată, deopotrivă. „Ansamblul arhitectonic este monumental și reprezentativ, iar prin amplasarea sa în municipiul Bacău va deveni un important centru religios pentru întreaga zonă centrală a Moldovei„, este poziția lui PS Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, cel care a continuat lucrările după moartea episcopului Ioachim Vasluianul.

Autoritățile județene băcăuane împărtășesc aceeași opinie. „E nevoie de Catedrala «Înălțarea Domnului» pentru că fiecare generație vrea să lase în urmă ceva durabil. Iar lucrurile mari și durabile se fac în timp„, este de părere vicepreședintele Dumitru Brăneanu.

Nu puțini dintre credincioșii din Arhiepiscopie, din Roman și județul Bacău, cred că fondurile impresionante absorbite de lăcașul de închinăciune ar putea fi dirijate spre mai multe proiecte sociale. Finalizarea lucrărilor la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Bacău va face ca rostirea lui PS Ioachim Băcăuanul la momentul ridicării în rang a Episcopiei Romanului în Arhiepiscopie, făcută în 2009 -„Dacă Romanul este istoria, Bacăul este împlinirea și continuitatea” – să devină certitudine.COMENTARII

WORDPRESS: 8
 • Tanasa 7 ani

  Se pregateste transferarea episcopiei la Bacau dupa decesul episcopului Eftimie,la Roman va ramane un centru monahal istoric doar de referinta despre istoria episcopiei.Poate ca este normal sa fie asa,Bacaul este oras mare,centru universitar,are aeroport e.t.c. sunt alte conditii pentru functionarii episcopiei,mai atractive decat a batranului si prafuitului nostru targ.

 • SCORPION 7 ani

  Sa spweram ca nu

 • popescu mircea 7 ani

  tanasa esti bacaoan de tii cu BACAUL/?

 • aluneca caty 7 ani

  Ar fi mare pacat! 600 de ani de istorie crestineasca nu se compara cu 20 de ani orgolii moderniste, iertata sa fiu!

 • don pedro 7 ani

  Este previzibil sa se mute,si-a luat si numele inainte, de bacaoanul!In 3 ani de criza,noi ridicam piramide de inchinaciune si enoriasii mor de foame si frig in case!!
  In acesti 3 ani nu l-am auzit odata pe seful bisericii,Daniel sa se adreseze cu cuvinte de mangaiere si alinare spre enoriasi!De ce!!Este dupa chipul si asemanarea lui base!!

 • enorias 7 ani

  Biserica orodoxa are cei mai bogati preoti,care slujesc mult pentru inavutirea lor cat mai rapida.Bietul enorias este stapanit de frica,evlavie,supunere si alte asmenea ingrediente;unii preoti de pe la tara merg de sase ori pe an la bietii oameni ,cu tot felul de molifte ,de posturi si de hramuri ale bisericii;bineinteles nu degeaba ,ci ca sa stranga fonduri suficiente ca sa-si poata face case si masini scumpe.La o cununie esti obligat sa platesti pe toti preotii de la acea biserica,iar de chitanta nici nu poate fi vorba!De ce nu platesc si ei taxe si impozite la statul acesta!?Nu mai zic de discordia care exista in interiorul popimii,de goana dupa parohii si dupa functii….

 • sam 7 ani

  cu banii aia BOR putea construi cel putin 4 orfelinate si 4 azile .
  popii au fost ,sunt si vor fi hapsini.

 • […] “Este dificil să contabilizăm cât s-a cheltuit în cei 20 de ani pentru ridicarea Catedralei «…, a declarat Braneanu pentru Ziarul de Roman. […]