Prima paginăSanatate

Cât câștigă angajații de la CPU

Dimensiune text

Cu peste 100 de prezentări, în medie, pe zi, CPU reprezintă un punct vital pentru activitatea spitalului. Deși se lucrează în condiții grele, cel mai mare venit net încasat într-o lună a fost de 3.600 de lei.

 

 

De la începutul acestui an, Ministerul Sănătății a preluat plata serviciilor județene de ambulanță și a centrelor de primire urgențe. Teoretic, acest lucru ar însemna creșterea finanțării atât pentru serviciile medicale, cât și pentru plata angajaților din aceste centre. Inaugurat în toamna anului 2010, după o investiție de aproape două milioane de lei, Centrul de Primire Urgențe (CPU) din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman și-a dovedit, din plin, utilitatea. Cu o medie de peste 100 de prezentări pe zi, CPU a devenit, în scurt timp, una din cele mai căutate locații pentru acordarea serviciilor medicale de urgență. Cu toate acestea, medicul primar de medicină de urgență Maria Tălmăcel, coordonatorul CPU, a atras atenția, în nenumărate rânduri, asupra faptului că multe din prezentări nu sunt urgențe reale și că acestea pun în pericol viața celor care au cu adevărat nevoie de îngrijiri medicale. Nu de puține ori, cadrele medicale au căzut victime agresiunilor verbale sau chiar fizice din partea pacienților nemulțumiți că nu au prioritatea la acordarea îngrijirilor medicale. La acestea se adaugă și eterna lipsă de personal, care face ca munca din CPU să fie extrem de solicitantă.

Raportat la toate acestea, veniturile realizate de personalul medical nu reflectă întotdeauna realitatea, cu atât mai puțin ar putea suporta comparație cu veniturile din Occident. Astfel, în luna decembrie 2012, cel mai mare venit net realizat la CPU a fost de 3.617 de lei pentru un medic primar, în vreme ce un medic specialist a câștigat 3.037 de lei. Cel mai mic venit al unui medic specialist a fost de 704 lei, venit rezultat doar din efectuarea de gărzi. Pentru medicii rezidenți în anul IV-V – care fac practica în centrele universitare unde studiază, dar pot face gărzi în spitalele unde au câștigat posturi -, veniturile au fost mai mici. Astfel, cel mai mare venit încasat de un medic rezident a fost de 1.095 de lei, în vreme ce venitul cel mai mic a fost de 312 lei.

În cazul asistenților medicali de la CPU, cel mai mare venit a fost de 2.340 de lei – pentru un asistent medical principal, cei mai mulți dintre asistenți având venituri lunare de circa 2.000 de lei. Brancardierii au avut toți venituri peste 1.000 de lei, la fel ca și infirmerii.

În total, la CPU lucrează doi medici primari, doi medici specialiști, patru medici rezidenți, 17 asistenți, doi infirmieri și nouă brancardieri.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 4
 • zorro 8 ani

  Acesti bani sunt fara atentii? Dar dir. ptr.ingrijiri medicale Chirila, pusa politic, ca si Achiriloaei, cat castiga? Toata ziua se plimba.

  • ANONIM 8 ani

   Nu e treaba ta donmule actor,mai bine ti-ai vede de treaba.Decat sa stai sa comentezi prostii,mai bine ti-ai cauta ceva de lucru,ca ajutoarele de la UE s-a gatat domnul ZORRO.

 • Pentru medici tot respectul ,felicitari sint operativi,profesionisti,rapizi in gindire si fapte dar munca lor este umbrita de asistenti,infirmieri ,brancardieri care pentru orice serviciu facut de ei iti lasa de inteles ca trebuie sa dai bani ,daca nu dai te lasa uitat pe un pat ore intregi si mai si tipa la tine!Urat strica reputatia CPU,domnilor doctori mai punetii la punct sa-si faca treaba bine.

 • LILIANA 8 ani

  La cat se pricep si la cat efort depun este inca prea mult .Vai de mama lor ,nu se pricep la nimic,cand ajungi la urgenta sta si da din umeri,se uita unul la altul,si in final iti pune o perfuzie.