Casa Ioachim – două construcţii, aceeaşi fundaţie

Dimensiune text

Constructorii au descoperit că imobilul are două fundaţii: una veche, realizată între secolelele 17 – 18, şi una nouă, construită  în 1864. Se crede că negustorul Vasile Ioachim ar fi cumpărat o ruină peste care a ridicat o altă clădire.

Restaurarea Casei Ioachim din Roman, în care funcţionează Biblioteca Municipală „George Radu Melidon”, este o adevărată provocare pentru constructori. În lipsa unei lucrări monografice care să vorbească despre construcţia acestui imobil, constructorii reconstituie din temelii, atât la propriu, cât şi la figurat, istoria din zidurile clădirii, ridicată în 1864. Sondajele efectuate de constructori la fundaţia imobilului au avut în vedere constatarea adâncimii şi rezistenţei acesteia, implicit stabilitatea solului. Unele dintre aceste sondaje, efectuate de un specialist al Complexului Muzeal Neamţ, s-au desfăşurat în interiorul bibliotecii, furnizând un bogat material medieval. biblioteca05

„Lucrările de restaurare a Casei Ioachim s-au făcut după un grafic de execuţie care a fost prezentat autorităţilor locale. Chiar de la debutul acestor lucrări, am identificat fisuri în tencuiala clădirii, pe care proiectantul le-a analizat, în vederea determinării cauzelor acestora. Decopertările în fundaţie au arătat faptul că această clădire prezintă două fundaţii: una veche, ridicată aproximativ între secolele 17 – 18, alcătuită din piatră brută semifasonată, şi una nouă, construită în 1864. Fisurile din tencuiala clădirii aveau corespondent în cea de-a doua fundaţie. Surpriza a constat şi în faptul că fundaţiile se aflau într-o stare avansată de degradare”, explică inginerul Eugen Borş, directorul SC Conbas SRL Roman, societatea care realizează lucrările de restaurare a Casei Ioachim.

Turnul clădirii, parte din complexul arhitectural, prezintă, la rându-i, două fundaţii. Prima fundaţie este alcătuită din arce de piatră şi elemente verticale din piatră puternic ancorate în pământ. Peste această fundaţie este executată cea de-a doua, realizată dintr-o piatră fasonată.

biblioteca03Cercetările întreprinse de constructor au scos la iveală existenţa unei alte clădiri înaintea construcţiei bibliotecii. „Din analiza făcută reiese faptul că, anterior construcţiei bibliotecii, exista o altă clădire, de dimensiuni apreciabile la acea vreme, care ar fi suferit pagube în timpul cutremurului din 1802, când în Roman au fost afectate şi alte clădiri, cum ar fi Biserica «Precista Mare» şi Biserica Armenească. Se pare că Vasile Ioachim ar fi cumpărat o ruină peste care a construit o altă clădire”, argumentează inginerul Eugen Borş.

Clădirea a fost puternic afectată şi de cutremurele din 1977 şi 1986. Intervenţiile suferite de-a lungul timpului au condus la pierderea definitivă a unor decoraţiuni interioare, cum ar fi statuile din nişele situate în holul principal şi din nișele exterioare.

Restaurarea propriu-zisă a Casei Ioachim începe după finalizarea lucrărilor la fundaţie şi consolidarea podului clădirii şi constă în restaurarea faţadelor şi a tâmplăriei din lemn, operaţiune care se face cu păstrarea elementelor originale, având în vedere că această clădire este monument istoric.biblioteca01

Pentru restaurarea picturii, Primăria Roman a contactat un specialist în pictură murală. Restauratoarea Anamaria Baciu, cadru didactic universitar la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj,  se va ocupa de lucrările de restaurare a picturii murale din interiorul clădirii.

Lucrări de consolidare şi restaurare ale corpul principal al clădirii au avut loc şi în anul 1992, dar au fost întrerupte din lipsă de fonduri. După zece ani, a fost nevoie de un nou proiect de reabilitare pentru salvarea de la degradare a clădirii, lucrări care se vor finaliza în anul 2015.COMENTARII

WORDPRESS: 0