Prima paginăRoman

Casă de milioane pentru bolnavii neuropsihic

Dimensiune text

42 de persoane bolnave neuropsihic au fost internate într-un centru din Roman. Acesta a fost construit cu fonduri europene. În județul Neamț sunt aproape 5.000 de persoane cu afecțiuni neuropsihice.

 

 

La o lună de când Centrul de Îngrijire și Asistență Roman de pe strada Ion Nanu a devenit funcțional, reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Neamț au marcat finalizarea proiectului prin care clădirea centrului a fost reabilitată, modernizată și extinsă. „De Ziua îndrăgostiților, vrem să vă spunem că și noi suntem îndrăgostiți… de fondurile europene. Acum am ajuns la finalul unei iubiri și trebuie să dăm socoteală„, a început prezentarea, în spiritul zilei, Mihai Hanganu, consilierul personal al președintelui Consiliului Județean.

Lucrările la Centrul de pe Ion Nanu au fost realizate cu fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Regional. Fondurile au fost accesate de Consiliul Județean Neamț, care coordonează Complexul de Servicii pentru Persoane Adulte cu Handicap Roman.

La clădirea existentă, prin proiect s-a realizat termoizolarea și refacerea tencuielii exterioare, execuarea unor șarpante și schimbarea acoperișului. Alături a fost construită o clădire nouă, formată din parter și două etaje, în care au fost amenajate 42 de locuri de cazare pentru persoanele cu dizabilități. Aceste locuri sunt repartizate în zece camere cu câte trei paturi, deservite de grupuri sanitare comune și șase camere pentru două persoane, care au grupuri sanitare proprii„, se arată în raportul final întocmit de Consiliul Județean Neamț.

Toate căile de acces din centru sunt prevăzute cu rampe special amenajate pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. De asemenea, la nivelul intrărilor s-au amplasat spațiile de primire și distribuție către scări și lift și către alte încăperi din corpul existent, spații de recreere și camere. De asemenea, prin același proiect au fost achiziționate o mașină de spălat industrială și un uscător.

Cele 42 de locuri s-au ocupat imediat. Aveam pe lista de așteptare 106 dosare cu persoane bolnave neuropsihic, iar cele mai vechi datau din anul 2007. La Roman am avut ceva probleme în implementarea proiectului, din cauză că posturile erau blocate și nu puteam să angajăm personal. Însă, cu sprijinul domnului președinte al Consiliului Județean și al domnului prefect am reușit să obținem deblocarea a 28 de posturi, prin hotărâre de Guvern și, astfel, am putut face angajări„, a precizat Mihai Hanganu.

Consilierul personal al lui președintelui CJ Neamț, Culiță Tărâță, care a fost și cel ce a supervizat îndeaproape execuția proiectului, a apreciat ca pozitivă calitatea lucrărilor de la Roman. În schimb, nu s-a arătat la fel de încântat de lucrările desfășurate la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” din Piatra Neamț, acolo fiind vorba atât de greșeli de proiectare și de execuție.

Valoarea proiectului implementat la Roman este de 2.692.479,38 lei, iar valoarea eligibilă – adică suma atrasă prin fonduri UE nerambursabile – este de 2.036.323,63 lei.

În județul Neamț sunt 4.956 de persoane adulte cu handicap neuropsihic. Pe lista de așteptare se mai află acum 50 de dosare, în aceste cazuri fiind vorba de situații în care familiile persoanei bolnave nu au posibilitatea de a oferi o îngrijire adecvată bolii. Cum se presupune că numărul de solicitări va crește, problema reprezentanților Consiliului Județean va fi găsirea de locuri în centre de specialitate pentru toate persoanele care au nevoie de ajutor.

 

 [sam_ad id=”111″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • pedro 8 ani

    Reabilitare din 6 in 6 ani!!!I In 2007 a fost reabilitat de firma lui Macovei,sotul asistentei sefei de la acelasi centru pe vremea presed.Marcoci!

  • Valy 8 ani

    cum se fac angajarile acolo? pe baza de SPAGA!!! nimeni nu face nimic, nu se sesizeaza nimeni decat la cerere scrisa din partea unui angajat(care ii este frica sa nu-si piarda locul de munca)