Prima paginăActualitateRoman

Casa Celibidache este tot mai şubredă

Dimensiune text

Autorităţile locale speră ca imobilul să reziste până ce vor obţine fonduri pentru reabilitare.

Casa Celibidache este tot mai afectată de timp, anii în care imobilul a fost lăsat în voia sorţii lăsându-şi amprenta asupra clădirii. Un perete al monumentului istoric prezintă fisuri care îngrijorează autorităţile locale, având în vedere că degradarea se accentuează în perioada sezonului rece şi, deja, un geam s-a înclinat din cauza crăpăturii. Deoarece nu sunt bani pentru o lucrare de amploare, reprezentanţii administraţiei publice locale vor trebui să intevină atât cât le va permite legea monumentelor istorice, astfel încât clădirea să rămână în picioare până când se vor găsi fonduri pentru reabilitare.

Primăria municipiului Roman a cumpărat Casa Celibidache în luna martie 2012, dar, de atunci, nu a investit nimic, pentru că suma necesară reabilitării – 2.580.000 de lei – nu poate fi acoperită din bugetul local. De altfel, primarul Laurenţiu Dan Leoreanu a afirmat, în repetate rânduri, că acest imobil va fi reabilitat cu fonduri europene în perioada 2014 – 2020.casa5

Din păcate, bunele intenţii ale administraţiei locale nu pot opri deteriorarea unui imobil de care nimeni nu a fost interesat ani la rând, în condiţiile în care moştenitorii compozitorului au demarat lucrări de consolidare doar după mai multe somaţii şi amenzi primite din partea Primăriei Roman. Însă nici acele lucrări nu au adus un plus de siguranţă clădirii, constructorul renunţând la activitate din cauză că nu a fost plătit.

Casa de la intersecţia bulevardului Roman Muşat cu strada Veronica Micle a aparţinut muzicianului Sergiu Celibidache până în anul 1950, când a fost naţionalizată şi a trecut în proprietatea statului. După naţionalizare, aceasta a funcţionat o perioadă ca spital, iar apoi ca sediu al Școlii de Artă din Roman. Această ultimă destinaţie a fost, însă, anulată, după aproape zece ani de funcţionare, când autorităţile locale şi-au dat seama că imobilul, vechi de sute de ani, se degrada pe zi ce trecea şi reprezenta un real risc pentru cursanţi şi profesori. Oficialităţile romaşcane s-au arătat dispuse să reabiliteze clădirea, dar s-au izbit de un impediment major: moştenitorii muzicianului Sergiu Celibidache, respectiv nepoţii acestuia, aflaţi la Paris – indecişi cu privire la revendicarea colectivă a proprietăţii – au lăsat-o, timp de alţi ani, de izbelişte.

Proiectul Primăriei Roman este de a face din Casa Celibidache un punct de reper pentru iubitorii de cultură, prin organizarea de evenimente dedicate marelui compozitor.

COMENTARII

WORDPRESS: 0