Casa Celibidache, Casa Manolescu, Parcul Zăvoi şi Parcul Jora aşteaptă banii europeni

Casa Celibidache, Casa Manolescu, Parcul Zăvoi şi Parcul Jora aşteaptă banii europeni

Brandul „Sergiu Celibidache” depinde de ministrul Culturii
Parlamentarii vor un buget dedicat infrastructurii
Primăria transferă Casa Celibidache în administrarea Consiliului Județean

 

Casa CelibidacheDeşi şansa celor mai multe localităţi este cea legată de accesarea de fonduri europene pentru dezvoltare, în România se bate pasul pe loc. Și nu pentru că administraţiile nu ar avea proiecte, ci pentru că nu există ghidurile de finanţare, acele documente care spun clar ce trebuie să conţină documentele ce se vor depune pentru accesarea fondurilor. Chiar şi aşa, conducerea Primăriei Roman este optimistă că, în această lună, va depune primele proiecte.

În fapt, primele ghiduri au fost publicate, dezbătute, după care, când să se depună proiectele, au fost iar modificate, ceea ce înseamnă altă muncă şi cheltuială din partea administraţiilor. Primarul Laurenţiu Leoreanu spune că a atras atenţia asupra acestor modificări continue.

„Am purtat discuţii, la Asociaţia Municipiilor, cu prim-ministrul Cioloş, asupra obţinerii fondurilor europene, acolo unde am atras din nou atenţia că modificările la modificări nu fac decât să ne întârzie şi va fi o cheltuială în plus de bani, pentru că trebuie să modificăm studii de fezabilitate sau proiecte tehnice, nemaivorbind de alte avize şi acorduri, ceea ce ne îngreunează foarte mult activitatea. Sperăm ca, în luna august, să putem depune câteva proiecte pe fonduri europene. Unul ar fi pentru Casa Celibidache, al doilea ar fi pentru Casa Manolescu Strunga, al treilea ar fi pachetul de blocuri pentru izolări termice, iar al patrulea ar fi cel pe mediu, cu două componente: Parcul Zăvoi şi Parcul Jora. Ar fi o pornire la drum serioasă, ca să depunem în această lună aceste proiecte şi să ne pregătim pentru celelalte”, a declarat primarul Laurenţiu Leoreanu.

Edilul spune că şi proiectul privind reabilitarea clădirii Primăriei Roman este gata, dar ghidurile nu sunt. Pe proiectele vizate pentru şcoli şi spital există un pesimism pentru anul în curs. „Sperăm să apară ghidurile pentru clădirile publice. Pentru Sănătate şi Învăţământ nu văd să apară anul acesta, deşi s-a anunţat că se munceşte cu elan. Experienţa mea îmi spune că nu se va reuşi să se depună proiectele în acest an, pentru că de-abia dacă vor ieşi ghidurile în dezbatere şi abia dacă vor fi aprobate strategiile generale sectoriale pentru perioada 2016 – 2020”, a mai spus primarul Laurenţiu Leoreanu.

Primăria Roman mai vrea să asfalteze, tot pe fonduri europene, străzile din cartierul Bălcescu, mai vrea să construiască un parc industrial şi să modernizeze şi să extindă sistemul de iluminat public.

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!