HomeSocial

Casa bunicilor ascunde pasiuni secrete

18 bătrâni din Roman îşi duc traiul în Casa Bunicilor, un centru destinat persoanelor singure. Casa Bunicilor este o clădire modernă, construită printr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană. Singurătatea, boala şi lipsa unui adăpost deasupra capului au fost motivele pentru care bătrânii au fost internaţi în centru.

Centrul rezidenţial pentru persoane de vârsta a III-a, situat pe strada Ogoarelor, găzduieşte 18 bătrâni din Roman. Inaugurat în decembrie 2012, centrul rezidenţial, denumit de autorităţile locale „Casa Bunicilor”, este o clădire modernă, construită printr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană, în valoare totală de 3.393.505 lei, unde ar putea fi îngrijite 38 de persoane de vârsta a treia. Clădirea are 16 camere cu câte două paturi şi două camere cu câte trei paturi, toate cu baie privată, dispuse pe două nivele. Imobilul include cabinet medical, cabinet de consiliere, spaţii pentru relaxare, de petrecere a timpului liber, sală de mese, bucătărie, spălătorie, spaţii de depozitare şi o curte generoasă. Centrul rezidenţial este coordonat de Serviciul Social din cadrul Primăriei Roman.

Pictura, medicament pentru singurătate bunici03

În Casa Bunicilor îşi duc viaţa 18 bătrâni din Roman. Singurătatea, boala şi lipsa unei locuinţe i-au adus mai mult de nevoie, decât de voie, într-un loc străin. „Fiecare bătrân din centru are o poveste impresionantă.  Mulţi nu mai au pe nimeni. Copiii sunt plecaţi departe. Bolnavi şi fără un sprijin lângă ei, bătrânii au fost nevoiţi să vină în acest centru. Sunt şi multe cazuri în care copiii au vândut apartamentele părinţilor, au luat banii şi i-au alungat pe bătrâni în stradă”, spune Radu Vatavu, coordonatorul centrului rezidenţial.

Ca să-şi omoare singurătatea, unii revitalizează preocupări pe care le-au avut în timpul vieţii active.

Isidor Butnariu are 80 de ani. A lucrat ca radiofonist şi, apoi, pe şantiere de construcţii din ţară. Când nu era la muncă, Isidor evada din viaţa cotidiană în pictură. L-am găsit pe bătrân cu şevaletul în balcon, aranjând tablourile lucrate. „Am pictat şi înainte de a veni aici, dar acum am mai mult timp liber”, spune bătrânul.

Semnificaţia unuia dintre tablouri, un vapor pe o întindere mare de apă, aveam s-o înţelegem când băiatul său, venit din Franţa să-şi vadă tatăl, ne-a arătat cu mândrie lucrările tatălui său. Bătrânul Butnariu a venit în centru pentru că sufletul pereche s-a stins, iar băiatul şi-a făcut un rost în afara ţării. „Am şi eu câteva tablouri de-ale tatei în Franţa”, spune băiatul lui Isidor.

Străbatem curtea mare a Casei Bunicilor, cultivată în mare parte de bătrâni. Straturi de zarzavat în spatele clădirii, livadă tânără de pomi fructiferi în partea lateral stânga a clădirii. O terapie ocupaţională prin care bătrânii, între 62 şi 90 de ani, o fac pentru a îmbina utilul cu plăcutul.

bunici06Bâtrânii au descoperit grădinăritul

Autorităţile locale s-au gândit să reînvie serele din Strada Ogoarelor, situate lângă Casa Bunicilor. În spaţiul de lângă clădire, o seră veche, din perioada comunistă, a fost reactivată. „Asociaţi” sunt primăria şi bâtrânii din centru. În seră, primăria a cultivat flori, iar de bătrâni – roşii. Alăturat, o altă seră este „revendicată” de un locatar al centrului rezidenţial. Deşi a locuit toată viaţa la bloc, Bogdan Ion, în vârstă de 67 de ani, a făcut o pasiune pentru grădinărit. „Am fost topograf. Tot Romanul a fost construit după măsurătorile făcute de mine”, spune cu mândrie bătrânul. Gospodar, omul a cultivat câteva rânduri de roşii din seră. „Ca să spun drept, nu sunt numai roşiile mele. S-au băgat aici şi femeile, dar roşiile mele sunt mult mai mari”, spune, cu mândrie, bătrânul.

Toată activitatea lui Bogdan Ion se învârte între solar şi beciul pe care şi l-a amenajat în curtea centrului rezidenţial, loc în care bătrânul îşi ţine proviziile pentru iarnă. „Conform proiectului, bătrânii nu trebuie să plătească niciun leu timp de trei ani. Primăria Roman face eforturi mari pentru ca acest centru să funcţioneze. Suma alocată de către Primăria Roman pentru hrana acestora, de 8,3 lei, este insuficientă. În Roman sunt foarte mulţi bătrâni care au nevoie de ajutor, dar posibilităţile noastre sunt limitate”, spune Radu Vatavu, coordonatorul centrului.

Comentarii

WORDPRESS: 0