Casa abandonată a unui evreu va fi demolată

Dimensiune text

Clădirea este proprietate privată. Din cauza degradării avansate, imobilul reprezintă un pericol pentru locuitorii din zonă.

Încă o casă din centrul vechi al municipiului Roman va lua forma unei grămezi impresionante de moloz, după ce, săptămâna trecută, a fost demolată o casă de 100 de ani. Clădirea era administrată de SC Municipal Locato, proprietar fiind municipiul Roman. Imobilul care va fi demolat se află la numărul 187, de pe strada Ștefan cel Mare, iar proprietarul, Avi Dascălu, este cetăţean israelian, acesta locuind în oraşul Ra’anana din Israel.

Decizia demolării casei a fost luată de administraţia publică locală după ce mai mulţi cetăţeni au sesizat că starea în care se află construcţia pune în pericol securitatea oamenilor şi a imobilelor învecinate. „Reprezentanţii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Roman au mers la faţa locului şi au constatat că acea clădire prezintă avarii vizibile la structura de rezistenţă, fiind un real pericol pentru cetăţenii care circulă pe trotuarele din apropiere sau pentru imobilele alăturate. În interiorul imobilului şi în jurul acestuia sunt depozitate resturi menajere şi există posbilitatea apariţiei unor focare de infecţie”, a afirmat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.casa2

După constatările din teren a fost convocată o şedinţă a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă Roman unde s-a decis demolarea casei, demolarea părţilor de construcţie care pun în pericol vecinătăţile şi transportul deşeurilor. „Toate aceste acţiuni se vor face cu informarea locuitorilor din zonă şi a proprietarului, pe cheltuiala Primăriei, urmând, mai apoi, ca banii să fie recuperaţi de la proprietar. Noi am avut o corespondenţă cu proprietarul, dar acesta a spus că nu poate face nimic, nu-şi permite financiar”, a precizat primarul Leoreanu.

Problema proprietăţilor neîngrijite din Centrul Vechi al municipiului nu este una nouă. Doar de la un singur proprietar, Primăria Roman a recuperat 30.000 de lei. Suma reprezintă contravaloarea taxelor, impozitelor şi amenzilor aplicate celui care deţinea cinematograful „Vasile Alecsandri”.


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • liviu 7 ani

    Blasfemie! Cum sa demolezi asa ceva? Daca se constata peste sute de ani ca respectivul jid.., scuze evreu a publicat cine stie ce fitzuica valoroasa. Or sa vina iar reporterii din Elvetia si toti doctoranzii frustrati?