Prima paginăSocial

Căruțașii și bicicliștii sînt favorizați de lege

Dimensiune text

Greșelile comise în trafic de bicicliști sau căruțași au dus la producerea a 40 de accidente grave. Acești participanți la trafic se aleg cu dosar penal doar în anumite cazuri.

 

Accidentele rutiere din Neamț care au avut loc în 2011 s-au petrecut, în multe cazuri, și din cauza unor alții participanți la trafic decît șoferii. Conform raportului de bilanț pe anul care a trecut, 23 de accidente grave de circulație au avut loc din cauza unor abateri făcute de căruțași, iar alte 19 evenimente rutiere s-au produs din cauza greșelilor unor bicicliști.

Acești participanți la trafic nu au fost omiși de polițiștii rutieri în acțiunile realizate pe parcursul anului. Bicicliștii sînt verificați, cu precădere pe timpul verii, atunci cînd polițiștii își îndreaptă atenția și către mopediști. În anul 2011, 2.187 de bicicliști au fost sancționați contravențional. În ceea ce-i privește pe căruțași, 2.030 de conducători de atelaje au fost sancționați de echipaje ale polițiștilor rutieri, pentru diverse nereguli. Ca și în cazul bicicliștilor, oamenii legii verifică echiparea corespunzătoare pentru deplasarea în condiții de siguranță pe șosele. De asemenea, polițiștii au dreptul de a testa alcoolemia acestor participanți la trafic, așa cum se întîmplă cu șoferii.

Un alt aspect deloc de neglijat este modul în care bicicliștii și căruțașii răspund în fața legii. Dacă dintr-un eveniment rutier produs din vina unui biciclist sau a unui căruțaș rezultă victime – altele decît propria persoană -, atunci se întocmește dosar penal vinovatului. Dacă rezultă doar pagube materiale, atunci persoana păgubită se poate îndrepta pe cale civilă spre vinovat. În schimb, fiecărui conducător auto implicat într-un accident rutier i se deschide dosar penal, indiferent cui aparține culpa.

COMENTARII

WORDPRESS: 0