HomeActualitateRoman

Care sunt proiectele Romanului pentru un mediu curat

Primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu, şi administratorul public al oraşului, Ovidiu Bojescu, au participat, săptămâna trecută, la Bruxelles, la două evenimente dedicate administraţiilor locale din întreaga Uniune Europeană.

Primul eveniment a fost organizat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în cadrul Săptămânii Europene a Oraşelor şi Regiunilor – Open Days 2015. Este vorba de un workshop cu tema „Modernizarea oraşelor europene mici şi mijlocii prin măsuri inteligente şi durabile – provocări actuale şi perspective pentru viitor”. Cea de-a doua activitate a fost organizată de Convenţia Primarilor – la care Romanul a aderat în 2014 -, principala mişcare europeană în care sunt implicate autorităţile locale şi regionale ce se angajează în vederea creşterii eficienţei energetice şi utilizarea surselor de energie regenerabilă.

LeoreanuPe 15 octombrie a fost lansat un nou pact al primarilor care au aderat la această convenţie. Documentul conţine un obiectiv de reducere cu cel puţin 40% a emisiilor de dioxid de carbon până în 2030. Conform celor care au mers la Bruxelles, motivul principal al aderării municipiului Roman la Convenţia Primarilor este acela de a transforma Romanul într-un oraş verde, prin exploatarea resurselor sale într-un mod raţional, cu scopul de a asigura un viitor energetic competitiv şi durabil.

Proiectele realizate în municipiul Roman, care se înscriu în această categorie, sunt: microhidrocentrala de pe râul Moldova, programul „Casa Verde” – pentru spital, Sala Sporturilor şi Liceul cu Program Sportiv -, Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Neamţ, depozitul pentru deşeuri electrice şi electronice, programul de înfiinţare de noi parcuri şi spaţii verzi, izolarea termică a unor şcoli, a unor blocuri de locuinţe, extinderea iluminatului public, dar şi transformarea acestuia prin schimbarea lămpilor incandescente cu lămpi cu leduri. De asemenea, Romanul a fost inclus în proiectul „Oraşe verzi, Regiuni verzi”, un proiect care se derulează cu parteneri elveţieni şi care are acelaşi scop – emiterea emisiilor de dioxid de carbon.

„Prin semnarea Convenţiei Primarilor, municipiul Roman şi-a luat angajamentul de a dezvolta un plan de acţiune privind energia durabilă la nivel local, în cadrul strategiei privind schimbările climatice care cuprind o ţintă de reducere cu minim 20% a nivelului de dioxid de carbon, până în anul 2020. Ne propun ca planul acţiune pentru energie durabilă a municipiului Roman să se concentreze, şi de aici încolo, pe măsuri menite să reducă emisii de dioxid de carbon şi consumul final de energie. Primăria Roman dispune de o reţea de fibră optică, care foloseşte pentru conexiunea între camerele de supraveghere stradală, dar şi pentru conexiuni tehnice între instituţii. Vrem să ajungem la opt kilometric de fibră optică proprie, pe care să o folosim la servicii de utilitate instituţională, atât pe partea informatică, cât şi electronică. Acum avem cam cinci-şase kilometric de fibră. În perioada următoare, intenţionăm să realizăm reabilitarea monumentelor istorice, cum ar fi Casa «Sergiu Celibidache», Casa «Manolescu-Strunga», reabilitarea unor instituţii de învăţământ, a clădirii în care a fost sediul Poliţiei Locale şi care acum este sediul provizoriu al Bibliotecii, iar o parte este creşă. Acolo vrem să amenajăm o instituţie preşcolară de înaltă calitate, care să fie complementară: parterul să fie creşă, iar etajul să fie grădiniţă. De asemenea, în «Casa Spiţerului» vrem să amenajăm o grădiniţă. Mai dorim extinderea reţelelor de apă şi canal. Lucrăm la un proiect pentru sesiunea 2016 – 2020, pentru reabilitarea iluminatului public în totalitate, în tot oraşul, cu un iluminat inteligent. Mai sunt şi alte proiecte, care se vor regăsi în cadrul strategiei integrate de dezvoltare urbană”, a explicat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Tot în următorii şapte ani, administraţia locală are în vedere amenajarea unei piste pentru biciclete. Acest lucru se va realiza odată cu organizarea esplanadei de pe malul râului Moldova, astfel că bicicliştii vor putea pedala din cartierul ANL până în zona Kaufland – cartierul Petru Rareş.

Comentarii

WORDPRESS: 0