Prima paginăSocialSanatate

Cardul de sănătate dă bătăi de cap furnizorilor de servicii medicale

Dimensiune text

Guvernul vrea ca utilizarea cardului naţional de sănătate să fie obligatorie de la 1 februarie, însă unii furnizori de servicii medicale nu au nici acum cititoare de carduri. Medicii de familie, care şi-au achiziţionat deja astfel de cititoare, sunt nemulţumiţi de viteza de reacţie a celorlalţi furnizori de servicii medicale şi cred că temenul de implementare va fi amânat. 

Aşa cum prevede un proiect de hotărâre a Guvernului, pus în dezbatere publică pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate la sfârşitul lunii decembrie 2014, utilizarea efectivă a cardului naţional de asigurări sociale de sănătate de către asiguraţi şi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, se va face începând cu 1 februarie 2015.

În realitate, însă, acest lucru nu se va putea întâmpla. Chiar dacă cei mai mulţi dintre medicii de familie din judeţul Neamţ şi-au achiziţionat deja cititoare pentru aceste carduri, ceilalţi furnizori de servicii medicale, cum ar fi spitalele, policlinicile sau farmaciile nu şi-au cumpărat, nici până în acest moment, astfel de dispozitive.

„Sunt mai multe firme care produc cititoarele de carduri care au fost omologate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar noi, în acest moment, suntem în faza de testare a acestor aparate. După ce se va decide care model de cititor va fi cel mai bun pentru spital, atunci vom face comandă pentru toţi medicii. Este nevoie de cititoare de carduri atât pentru medicii din Ambulatoriul de specialitate, cât şi pentru secţii, deoarece şi după ce un pacient este internat trebuie să i se introducă pe card toate datele medicale referitoare la analizele şi tratamentul care i s-au făcut”, a declarat medicul Oana Onu, directorul medical al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

Medicii de familie sunt pregătiţi să utilizeze cardurile

În acest timp, nemţenii care au primit deja cardurile acasă au început să meargă cu ele la medicul de familie, pentru a le activa, dar şi pentru a înţelege la ce anume le folosesc. „Medicii de familie din judeţ sunt bine pregătiţi pentru a implementa acordarea serviciilor medicale pe bază de card, însă problema este la celelate sectoare – spital, policlinică, farmacie. În momentul în care îşi vor achiziţiona şi aceşti furnizori cititoare, abia atunci va putea funcţiona acest sistem. Până atunci, îi aşteptăm pe pacienţii care au primit cardul acasă să vină la cabinet, pentru a-l activa”, a afirmat medicul Mihaela Covrig, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamţ.

Un lucru pozitiv care se întâmplă de când au început să apară aceste carduri este deschiderea oamenilor către donarea de organe. „Din cei 22 de pacienţi pe care i-am avut într-o zi, cinci au venit pentru activare de card. Deşi toţi erau trecuţi de o anumită vârstă, am rămas foarte plăcut uimită să văd că fiecare din cei cinci a răspuns pozitiv la întrebarea obligatorie pe care trebuie să le-o punem pentru a inscripţiona răspunsul pe card, şi anume dacă vor să devină donatori de organe, după moarte”, mai spune doctoriţa Covrig.

Bolnavii fără card vor scoate bani din buzunar

Din momentul în care va deveni funcțională utilizarea cardului naţional de sănătate şi niciun serviciu medical, cu excepţia celui de urgenţă, nu va mai fi acordat fără acest document, persoanele care vor uita cardul acasă și se vor prezenta la medic vor fi nevoite să scoată bani din buzunar pentru consultaţie. „În momentul în care  ni se vor deconta doar serviciile medicale acordate pe bază de card de sănătate, eu, personal, nu voi face nicio excepţie. Cine vine la mine fără card, chiar dacă este asigurat, îl pun să dea bani pentru consultaţie. Eu nu pot face opere de caritate. Regulile sunt stabilite și cunoscute pentru a fi respectate de toată lumea, se impune ca obligațiile și drepturile să fie privite în ambele sensuri, nu doar din punctul de vedere subiectiv al unor pacienți”, susţine Angela Bica, medic de familie la Dispensarul medical din comuna Ion Creangă şi vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamţ.

COMENTARII

WORDPRESS: 0