Caravana filmelor TIFF i-a fermecat pe romaşcanii care de 11 ani aşteaptă un cinematograf

HomeCultural

Caravana filmelor TIFF i-a fermecat pe romaşcanii care de 11 ani aşteaptă un cinematograf

 

În această săptămână, Romanul a fost din nou inclus pe lista Caravanei filmelor TIFF. Sute de romaşcani au fost prezenţi, în Piaţa „Roman-Vodă”, pentru a viziona filmele proiectate marţi şi miercuri. Caravana TIFF este un proiect asociat Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) cu menirea de a suplini lipsa cinematografelor în oraşele în care acestea nu mai funcţionează. Romanul, din păcate, se află de 11 ani pe această listă. Un proiect de readucere în circuit a ultimului cinematograf din Roman care încă stă în picioare, cinematograful „Unirea”, se află în atenţia autorităţilor. Până atunci, proiecţiile ocazionale şi mall-urile din Iaşi şi Bacău sunt singurele opţiuni de cinema ale romaşcanilor.

A doua caravană TIFF, un succes

Caravana filmelor TIFF s-a aflat pentru a doua oară la Roman. În august 2013, proiecţiile au întâmpinat probleme la ambele încercări din prima seară, iar a doua zi spectatorii au fost nevoiţi să înfrunte ploaia.

De această dată, totul a mers ca pe roate, filmele „Aventurile lui Nelly” („Nellys abenteuer”, Germania, 2016) şi „Profesorul de vioară” („Tudo que aprendemos juntos”, Brazilia, 2015) au ieşit fără probleme din lentilele proiectorului, iar vremea neobişnuit de caldă pentru septembrie a strâns sute de spectatori în spaţiul dintre Colegiul Naţional „Roman-Vodă” şi Primăria Roman. Ba, chiar, scaunele puse la dispoziţie de autorităţi au fost suplimentate pentru a doua seară a manifestării, graţie fluxului crescut de romaşcani, care au fost nevoiţi să ocupe locuri şi în părculeţul de la fântâna arteziană din apropiere.

caravana-tiff-01

Cinefilii i-au răsplătit cu aplauze pe organizatori la finalul proiecţiilor, iar pe pagina de facebook a evenimentului de la Roman au curs mesajele de apreciere. Iată câteva dintre acestea:

„Foarte frumos pentru prima seară! Mi-a plăcut povestea filmului! Felicitări pentru iniţiativă!”

„Prima seară de film în aer liber a fost un succes! Vă mulţumim ca aţi inclus şi oraşul Roman în acest proiect!”

„Multă lume, multă voie bună, râsete şi energie pozitivă! Prima seară a Caravanei TIFF la Roman a fost minunată!”

„A fost o atmosferă de bucurie şi energie pozitivă!”

„Mulţumim Caravanei TIFF pentru o seară plină de emoţie! Am fost peste 600 de spectatori la proiecţia din seara aceasta. Mulţumim celor din administraţia locală că v-au susţinut în iniţiativa voastră de a veni la noi în oraş. Mulţumim şi voluntarilor locali pentru că au promovat evenimentul în oraş şi în satele învecinate. Și, bineînţeles, mulţam tare mult super-echipei tehnice a Caravanei TIFF pentru că a făcut să meargă totul strună în cele două seri! Ne vedem la anu’!”

„Ieri seară, peste 600 de romaşcani au vibrat cu emoţia transmisă de cea de-a doua proiecţie a Caravanei TIFF, filmul brazilian «Profesorul de Vioară». Mici şi mari, locuitorii din Roman şi satele învecinate, s-au bucurat şi au aplaudat la final iniţiativa de a îi aduce împreună la un astfel de eveniment cultural inedit. Mulţumiri şi felicitări organizatorilor! Și la cât mai multe acţiuni cultural-educative!”.

caravana-tiff-02

 

Vremuri demult apuse cu cinematografele din Roman

Profesorul, criticul şi publicistul Gheorghe A.M. Ciobanu rememora, într-un material publicat cu ani în urmă în Ziarul de Roman, vremurile de început şi de glorie ale cinematografelor romaşcane.

„Și aşezarea noastră muşatină a fost deschisă acestui miraj optic, chiar de la începuturile acestuia, care, pe parcurs, a devenit foarte repede cînd experiment inedit, cînd cronică vie a timpului, cînd o complexă artă de sinteză. (…)

Aici, pe „pămînt romaşcan”, se deschide o astfel de „sală”, chiar din anii ABC-ului. E vorba de cinematograful „mut”, găzduit de proprietarul Brandt şi denumit, cu acest nume, de către toţi cetăţenii oraşului. Un „Brandt” a cărui clădire, mult ruinată, este şi azi „pe picioare”. Mai mult în aer liber, ecranul modest de lîngă „Grădina mică” a oraşului oferea celor care îşi reţineau bilete din timp, multe din „capodoperele mute” ale studiourilor europene şi nordamericane, fiind însoţite de „banda sonoră” a unei pianine alăturate.

După primul război mondial, „am intrat” în lume şi au intrat şi la noi filmele cu pistă acustică. Succesul a fost exploziv şi, la o atare cerere, au şi „răsărit” cinematografe încăpătoare şi moderne. Undeva, lîngă Spitalul Vechi, patronul Schwartz deschide Sala „Luxor”, devenită, în cea de a doua parte a secolului, „Victoria”. Un alt întreprinzător, Cobzaru, alătură Hotelului şi Restaurantului „Modern” şi o Sală de cinema, care, prin anii ’42, a fost mistuită, împreună cu toată clădirea, de un incendiu devastator, pornit de la pelicula, pe atunci foarte inflamabilă, a filmului. Și tot în aceeaşi perioadă interbelică mai fiinţa şi Sala „Trianon”, denumită, în anii socialismului, „23 August”. Au fost sălile aduse „la zi”, înzestrate cu aparatură modernă şi capabile să găzduiască şi reprezentări teatrale, de la Molière, la Trupa „Cărăbuş” a lui Tănase.

Să amintim că, în anii ultimului război mondial, la Roman au rulat primele filme-color ale cinematografiei europene: „Oraşul de Aur” (martie 1943) şi „Minciunile Baronului Münchausen” (februarie 1944), ambele germane, precum şi una din producţiile de pionierat ale şcolii româneşti: „O noapte furtunoasă” (decembrie 1943), cu Radu Beligan în distribuţie. Sînt, de asemenea, de neuitat afişele ce însoţeau aceste filme şi care erau imprimate la Bucureşti: „Primii fiori” cu Alida Valli şi Irasema Dilian (1942), sau „Cele două orfeline”, cu Maria Denis (1943) şi multe altele.

În cea de a doua jumătate a secolului trecut, s-au mai construit trei săli de spectacole mixte, scenă şi ecran: Teatrul „Vasile Alecsandri”, Teatrul de vară din „Parc”, precum şi Cinematograful „Unirea”. Să nu uităm că în oraş şi înainte şi după război, mai existau trei săli în care, uneori, dar mai rar, se puteau proiecta pelicule filmice: a Seminarului ortodox „Sf. Gheorghe”, a Liceului „Roman-Vodă”, precum şi acea a Primăriei”.

Decăderea

După 1989, sălile de cinema din Roman au căzut, pe rând, în faţa noilor vremuri. Dacă cinematograful „Victoria” – care funcţiona în clădirea de lângă Spitalul Vechi, care, acum reabilitată, adăposteşte noua cantină socială a Romanului – era închis de ceva mai multă vreme, romaşcanilor le rămăseseră cinematografele „23 August” (ulterior „Vasile Alecsandri”) şi Flacăra, amplasate faţă în faţă pe strada Ștefan cel Mare, şi cinematograful „Unirea”.

Cinema "23 August" -"Vasile Alecsandri"

Cinema „23 August” – „Vasile Alecsandri”

 

Clădirea unde a funcţionat cinematograful „Vasile Alecsandri” a fost construită în anii 1912 – 1915. Cinematograful a fost înfiinţat sub numele „Trianon”, denumirea sa fiind schimbată în „23 August”, apoi în „Vasile Alecsandri”. Cei care au fost clienţi ai cinematografului „23 August” îşi aduc aminte atât condiţiile de lux în care erau primiţi spectatorii, cât şi filmele de box-office proiectate pe marele ecran în această locaţie. Cinematograful „23 August” a găzduit, până în anii ’80, proiecţii ale tuturor filmelor de mare succes la nivel naţional. Tot aici a avut loc prima proiecţie a unui film panoramic românesc: „Tudor Vladimirescu”, dat fiind că „23 August” era unicul cinematograf din Roman amenajat pentru proiecţia de filme panoramice. După ce teatrul de păpuşi care a funcţionat lângă cinematograful „23 August” a fost distrus în urma unui incendiu, în locul acestuia a fost amenajată o grădină de vară unde seara rulau, după ora 21, cele mai bune filme ale momentului. Cinematograful de lux al Romanului şi-a schimbat pentru a treia oară denumirea după 1989, în „Vasile Alecsandri”. După anul 1991, activitatea sa a fost întreruptă.

cinema-vasile-alecsandri-daramat-19

Cinematograful „Vasile Alecsandri” a intrat într-o avansată etapă de degradare, „ajutată” atât de lipsa de interes a proprietarului pentru soarta imobilului preluat, cât şi de rromii care au distrus, bucată cu bucată, clădirea. Clădirea a fost demolată în 2012, împărtăşind aceeaşi soartă ca mai tânărul său „frate”, cinematograful „Flacăra”, a cărui clădire, construită în anii ’56 – ’57, a fost de asemenea demolată, în 2007. Reţeta a fost simplă, ca în multe oraşe din ţară: Regia Naţională de Difuzare a Filmelor nu a mai avut bani să întreţină clădirile sau activitatea cinematografică, iar terenurile sau clădirile fuseseră revendicate.

Fostul cinematograf "Flacăra"

Fostul cinematograf „Flacăra”

 

Cinematograful „Unirea”, închis în 2005

Dacă „23 august” şi „Flacăra” fuseseră închise în primi ani de după 1990, „Unirea” a supravieţuit până în luna martie a anului 2005. Oricum, condiţiile din clădirea care nu mai avusese parte de lucrări de reamenajare îi îndepărtaseră pe spectatori, filme cu priză la public nemaiatrăgând mai mult de 10-15 spectatori la o proiecţie.

cinema-unireainterior-1

Sala cinematografului „Unirea”

 

Au existat, ulterior, la nivel local, încercări de a readuce din nou filmele de cinema mai aproape de romaşcani. Însă atât cel de la Casa de Cultură (care a funcţionat câtăva vreme, până în 2005), cât şi cel din Parc Multiplex (funcţional câteva luni, până prin 2008), au fost sortite eşecului.

În afară de proiecţiile ocazionale din Roman, de la Casa de Cultură sau ale caravanelor de filme ca TIFF sau NEXT, după intrarea în România a marilor lanţuri deţinătoare de cinematografe, romaşcanii s-au obişnuit cu cele deschise de CinemaCity în complexurile comerciale Iulius Mall din Iaşi (din 2007) şi din Arena Mall din Bacău (din 2009). CinemaCity va avea un cinematograf şi în noul mall din Piatra Neamţ, care se estimează că va fi deschis în luna noiembrie a acestui an.

Reuşită la cinematograful „Dacia” din Piatra Neamţ

Cinematograful „Dacia” din Piatra Neamţ a renăscut în ultimii ani, după ce ajunsese pe marginea prăpastiei, asemeni multor altora din ţară. Prin implicarea directorului Victor Purice şi a colaboratorilor săi, cărora li s-au alăturat zeci de tineri voluntari, acesta a ajuns în faza în care la proiecţii sala se umple. Câţiva oameni de bine din oraş au contribuit cu dotări strict necesare, culminând cu reuşita ca, din luna  ianuarie a acestui an, cinefilii să poată urmări la „Dacia” proiecţii 3D, cu ajutorul echipamentelor provenite de la Cinematograful „Patria” din Bucureşti. Istoria salvării cinematografului pietrean a făcut obiectul unui apreciat documentar, „Cinema, mon amour”.

Proiect pentru cinematograful „Unirea”

După lungi dispute la nivel naţional, cu privire la soarta clădirilor aflate încă în patrimoniul Regiei Naţionale, clădirea cinematografului „Unirea” ajunge în patrimoniul Primăriei Roman după 2010, iar acum autorităţile au un plan de readucere în circuit a clădirii.

cinema-unirea-1999

Unul dintre proiectele înscrise de administraţia locală în portofoliul de proiecte strategice prioritare pentru următorii ani este cel referitor la reabilitarea fostului cinematograf Unirea. Un prim demers va fi accesarea fondurilor europene din POR – Programul Operaţional Regional.

Conform proiectului, reabilitarea clădirii cinematografului „Unirea” va însemna amenajarea şi dotarea cu spaţii moderne pentru proiectarea de filme 3D şi organizarea de evenimente culturale (dezbateri, lansări de carte, expoziţii etc.). Clădirea va avea parter şi un etaj. La parter vor fi amenajate trei săli de proiecţii filme şi spectacole: una dintre săli va avea circa 150 de locuri, iar celelalte două – circa 90. La etaj se vor afla birourile şi cabinele de proiecţie.

Se doreşte ca proiectul să devină un pilon important în elaborarea strategiei de promovare a imaginii municipiului şi în dezvoltarea de programe culturale ca resurse generatoare de dezvoltare locală: festivaluri, târguri şi evenimente culturale. „Centrul multicultural Unirea” are deja studiul de fezabilitate realizat, iar investiţia a fost estimată la circa 9,2 milioane de lei. Imobilul din centrul oraşului nu este monument istoric şi nu are nevoie de avize speciale pentru reabilitare, în cazul în care se vor găsi bani pentru finanţarea acestui obiectiv.

cinema-unirea-2010

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 1