Capii Bisericii Catolice, cetățeni de onoare ai comunei Săbăoani

Dimensiune text

Cea mai mare comună din zona Romanului are cinci cetățeni de onoare. Printre aceștia se numără fiii satului PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și ÎPS Ioan Robu, arhiepiscopul diecezei de București.

 

 

Aproape fiecare comună din zona Romanului se poate mândri că a dat personalități care au marcat destinele a mii de oameni. Printre aceste comune se numără și Săbăoani, care se poate mândri că a dat țării doi dintre cei mai importanți lideri ai Bisericii Romano-Catolice. În prezent, comuna Săbăoani are cinci cetățeni de onoare, din care trei sunt preoți. Și nu orice fel de preoți: PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscopul diecezei de București și preotul Iosif Antoci, care, din 1997 este paroh la Viena.

 

Sprijin pentru comunitate

 

PS Aurel Perca 1703PS Aurel Percă (foto stânga) s-a născut la 15 august 1951, la Săbăoani. După absolvirea școlii elementare și a liceului în satul natal, în 1969 a intrat în Seminarul Catolic din Iași, pe care l-a absolvit în 1979. A fost hirotonit preot la 29 iunie 1979, la Iași, după care a fost numit vicar în Parohia Bacău.

În noiembrie 1980, a fost trimis pentru studii de specializare la Roma, unde a obținut licența în teologia orientală, la Institutul Pontifical Oriental, și în teologie morală, la Academia Alfonsiană. La 1 august 1994, Monseniorul Aurel Percă a fost numit vicar general al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, continuând să predea teologia morală la Institutul Teologic. În această perioadă, l-a susținut pe episcopul Petru Gherghel atât în activitatea pastorală internă, cât și în relațiile cu diferite asociații și organizații din străinătate.

În ziua de 29 septembrie 1999, Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop auxiliar pentru Dieceza de Iași

Consacrarea episcopală a avut loc în catedrala din Iași la 8 decembrie 1999.

 

IPS Ioan Robu 1703ÎPS Ioan Robu (foto dreapta) s-a născut la Târgu Secuiesc, unde părinții săi au  locuit pentru foarte scurt timp datorită serviciului tatălui său, originar din satul Traian, comuna Săbăoani.
Ioan Robu a absolvit Institutul Teologic Romano-Catolic de grad universitar din Iași și a fost hirotonit preot la 15 august 1968. A fost vicar la parohia din Craiova și la Catedrala „Sfântul Iosif”, după care a urmat studii de specializare la Roma, în Italia, în perioada 1973-1977, la Universitatea din Lateran, Academia Alfonsiană, obținând titlul de doctor în teologie.
După întoarcerea în țară, pentru scurt timp a fost paroh la Buzău, în vara anului 1977. În perioada 1977-1983 a fost profesor și, apoi, rector la Institutul Teologic din Iași.

La 1 decembrie 1983 a fost ales la conducerea Arhiepiscopiei, mai întâi ca Administrator Diecezan, apoi Episcop-Administrator Apostolic, la 25 octombrie 1984. A fost consacrat Episcop titular la 8 decembrie 1984, la Roma, de către Cardinalul Casaroli, Secretar de Stat al Vaticanului.

În 29 aprilie 1990, în prezența delegatului Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, Arhiepiscopul Angelo Sodano, Ioan Robu a fost numit și instalat Arhiepiscop-Mitropolit de București.

 

Preotul Antoci Iosif s-a născut în 1967, la Săbăoani, și a fost hirotonit preot în 1992, tot la Săbăoani. Până în toamna anului 1997, el a activat ca vicar în parohiile Adjudeni, Pustiana și Fărăoani. Din 1997 a activat în diferite parohii din Arhidieceza de Viena, perioadă în care a urmat și cursuri de specializare în cadrul Facultății de Teologie Catolică – secția Teologie Pastorală, de la Universitatea din Viena, finalizate printr-o teză de doctorat. În prezent, este paroh al bisericii „Sângele lui Cristos din Viena”.

„Suntem mândri și onorați că avem, în comunitatea noastră, asemenea reprezentanți. Din păcate, la momentul în care i-am acordat titlul de cetățean de onoare, ÎPS Ioan Robu nu a putut veni în comuna natală, din cauza problemelor de sănătate. În ceea ce-i privește pe PS Aurel Percă și preotul Iosif Antoci, prin intermediul bisericii ei sprijină foarte mult comunitatea noastră. Sunt implicați în multe proiecte sociale și medicale”, a afirmat primarul comunei Săbăoani, Valeria Dascălu.COMENTARII

WORDPRESS: 0