Capelă din Coasta de Fildeș construită cu sprijin din Adjudeni și Bălușești

Preotul Gabriel Cimpoeșu, din Bălușești, este paroh de mai mulți ani în Coasta de Fildeș. El a sfințit o capelă ridicată cu sprijinul credincioșilor din mai multe parohii.

 

 

La sfîrșitul lunii aprilie a avut loc sfințirea unei capele, în Katienou, una dintre comunitățile parohiei Djébonoua din Coasta de Fildeș.

Aici este paroh, de mai mulți ani, părintele Gabriel Cimpoeșu, originar din Bălușești, comuna Icușești. Potrivit părintelui Cimpoeșu, Katienou este un sat care numără mai bine de 3.000 locuitori. În acest sat există o restrînsă comunitate musulmană, o comunitate protestantă și una catolică.

Comunitatea catolică a început să se formeze începînd cu anul 1989, cînd un tînăr, N’guessan Kouadio Laurent, s-a reîntors în sat. A căutat o comunitate catolică în apropiere (Adjouassou, care aparține tot parohiei Djebonoua) și s-a pregătit pentru botez. Treptat, alți locuitori l-au urmat și a început să se formeze un grup de credincioși. Au cerut ca un preot să vină să celebreze sfînta Liturghie în sat, lucru care s-a petrecut pentru prima dată în mai 1993.

„În 2010, cînd am primit vizita unei delegații din partea Episcopiei de Iași, s-a vorbit de începerea unei capele pentru această comunitate. Oferta făcută de delegație a permis începerea lucrărilor la capelă. Lucrările au fost începute de preotul Marius Catrințașu, care a pus temelia și a început zidurile. Bineînțeles că și comunitățile de aici s-au mobilizat să ofere din puținul lor pentru a merge mai departe cu lucrările. Un ajutor important ni l-au oferit Operele Pontificale Misionare, care ne-au permis să acoperim acest lăcaș sfînt. În concediul de anul trecut am mers prin mai multe parohii, printre care Adjudeni și Bălușești, cerînd ajutorul credincioșilor pentru terminarea acestei capele. Astfel, am putut termina atît construcția, dar am putut procura și materialul necesar pentru a celebra Sfînta Liturghie. Credincioșii au contribuit timp de doi ani de zile, iar acum au văzut capela terminată și sfințită. Era o împlinire, iar șeful satului nu înceta să ne mulțumească. Bucuria noastră sufletească am vrea s-o împărtășim, mai întîi, cu toți cei care ne susțin spiritual și financiar, apoi cu toți credincioșii din Dieceza de Iași”, a spus părintele Gabriel Cimpoeșu.


COMENTARII

WORDPRESS: 0