„Campionii României“ – temă pentru un dialog de o oră la Şcoala „Al. I. Cuza“ din Roman

„Campionii României“ – temă pentru un dialog de o oră la Şcoala „Al. I. Cuza“ din Roman

Dimensiune text

 

 

Elevii Şcolii Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza“ din Roman şi antrenorul de qwan ki do Mihai Cristea au fost „protagoniştii“ întâlnirii de luni, 22 ianuarie, care a contat pentru proiectul „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate“. Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (DJST) Neamţ a apelat, de această dată, la Mihai Cristea, care a acceptat imediat oferta de a fi parte a acestei idei şi pentru că este unul dintre oamenii care în Roman se ocupă de educarea copiilor prin sport. Conduce destinele Clubului Sportiv Bao Roman, o entitate cu rezultate în qwan ki do în România, dar şi pe plan internaţional.

Ceea ce reprezintă de fiecare dată o altfel de oră de sport a început printr-o lecţie despre disciplină şi respect. Invitatul a precizat din start că îi place să vorbească încet şi să fie şi înţeles, dar şi că aşteaptă opinii în orice moment al discuţiei. „Ridicaţi mâna vă rog şi spuneţi sau întrebaţi“, a menţionat Cristea. Unul dintre elevi vorbea cu un coleg, antrenorul a observat asta şi i-a cerut părerea despre ce se întâmpla în sală. Copilul nu a avut nimic de spus şi toţi au înţeles că doar dacă sunt atenţi pot învăţa ceva în orice moment al vieţii lor. Antrenorul şi-a continuat pledoaria pentru sport printr-o întrebare: „Ce jocuri jucaţi când ieşiţi afară?“ Dintr-un colţ al asistenţei a „apărut“ baba-oarba, după care „prinsa” şi „ascunsa”. „Asta să faceţi când ieşiţi afară, nu să staţi pe telefoane. Eu, când merg în tabără alături de copii aşa ca voi, îi fac să uite de telefoane. Programul zilnic cu astfel de obiecte este de doar o oră. Numai că cei care merg în tabără nu folosesc telefonul mai mult de cinci minute. Atât le trebuie să îşi salute părinţii şi să le spună că sunt bine, după care uită de telefon. În tabără se joacă, se caţără, aleargă, se urcă în copaci, joacă mereu jocuri. Asta trebuie să faceţi voi în fiecare zi“, a povestit Cristea.

Fair-play, încredere, perseverenţă, răbdare

Antrenor cu experienţă în artele marţiale şi în handbal, acesta le-a spus elevilor că ştie de la primii paşi ai celor care îi intră în sală dacă timpul şi-l petrec la joacă sau în faţa calculatorului. Pe tineri îi dau de gol felul de a merge, de a alerga, dar şi roşeaţa din obraji. „Viaţa este ca un dulap cu sertare. Când învăţăm, folosim un sertar, când ne jucăm folosim altul, iar cel cu învăţatul se relaxează“, a fost un alt mod al lui Mihai Cristea de a le explica tinerilor despre importanţa sportului.

Invitatul celei dintâi întâlniri de la Roman în cadrul proiectului „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate“ a ţinut să le evidenţieze elevilor alte calităţi care se pot dobândi din sport. Şi tot prin dialog. „Aproape în orice sală de sport intri găseşti pe un perete scris «Fair-play». Ce înseamnă?“, au fost cuvintele lui Cristea. Răspunsurile nu au întârziat să apară: „Să joci corect“, „Să respecţi adversarul“, „Să ştii să pierzi“, „Să ştii să te bucuri la victorie fără să fii arogant“. Apoi s-a discutat despre încredere, tot cu exemple, şi s-a ajuns la perseverenţă. Ce înseamnă? Au spus tot copiii: „Să nu te dai bătut la greu“, „Să încerci până reuşeşti“. Au avut răspunsuri şi când a trebuit să vorbească despre răbdare.

O altfel de oră de sport s-a încheiat cu aplauze. Şi au făcut asta ceva mai bine de 200 de copii de la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza“ din Roman. Au fost prezenţi elevi din clasele I D (profesor de sport Doina Cozma), a V-a A (profesor de sport Ana Maria Doltu), a V-a B (profesor de sport Lucian Levărdă), a VI-a D (diriginte Florentina Davidov), a VII-a C (diriginte Cristina Tărîţă) şi a VIII-a A (diriginte Renata Gîrbea).

A consemnat: Marcel Mihalcea, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Neamţ
Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe site-ul: http://campioniiromaniei.com.

 

 

 

 

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0