Prima paginăSocial

Campanie de integrare școlară a copiilor cu dizabilități

Campanie de integrare școlară a copiilor cu dizabilități

Dimensiune text

 

 

Copiii cu nevoi speciale, indiferent de diagnosticul care le limitează abilitățile, sunt copii ca orice alt copil doar că au abilități diferite. Fiecare copil este unic și fiecare contribuie cu ceva frumos la această lume. Acestea au fost motivațiile echipei Centrului de Recuperare de Zi pentru Copilul cu Dizabilități Piatra Neamț din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț, care a dat startul unei campanii de stimulare a integrării școlare a copiilor cu cerințe educaționale speciale. Astfel de acțiuni vor fi făcute și în perioada următoare în cât mai multe unități de învățământ, în speranța că acești copii cu cerințe educaționale speciale vor fi integrați mai ușor și nu vor mai fi stigmatizați de societate.

„Prima activitate s-a derulat la Grădinița nr. 2 din Piatra Neamț, acolo unde specialiștii centrului au explicat copiilor și cadrelor didactice importanța acceptării copiilor cu nevoi speciale. Psihologii le-au spus educatorilor că rolul lor nu este de a-i vindeca pe acești copii, ci de a le oferi un spațiu sigur și confortabil. Misiunea lor este de a nu-i eticheta și de a nu permite etichetarea lor. Rolul educatorului este de a explica celorlalți copii care sunt suferințele copilului special, de a-l încuraja pe acesta din urmă și de a-i găsi punctele forte. Cel mai important, cadrele didactice au fost încurajate să de dovadă de curaj, de empatie și să nu renunțe, pentru că acești copii speciali sunt tot copii ce au nevoie de dragoste, acceptare și încurajare”, precizează un comunicat al DGASPC Neamț.

„Când vedeți pe stradă un copil în scaun rulant sau cu o dizabilitate evidentă, nu întoarceți capul și nu-l priviți cu milă. Zâmbiți-i sau întindeți-i mâna. Explicați-le fiilor sau fiicelor voastre de ce copilul acela nu poate merge, nu poate vorbi sau nu se poate juca. Explicați-le că, deși este diferit, este tot copil ca și ei și nu este vina lui sau a părinților pentru ceea ce este. Toți copiii au nevoie de iubire și atenție, iar cei cu dizabilități au nevoie de un dram în plus. Acceptați-i sincer și puneți-vă o secundă în locul lor. Poate așa vom deveni cu toții mai toleranți, iar lumea va fi mai frumoasă!”, a spus Cristina Păvăluță, directorul general al DGASPC Neamț.

La data de 31 martie 2019, în județul Neamț erau încadrați într-un grad de handicap 2.159 de copii. În funcție de tipul de handicap, distribuția este următoarea: 992 de afecțiuni mintale, 550 de afecțiuni somatice, 75 de afecțiuni fizice, 59 de afecțiuni vizuale, 66 afecțiuni auditive, 5 cazuri de  SIDA, 3 afecțiuni psihice, 409 afecțiuni asociate.

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0