Căminul cultural și dispensarul uman, reamenajate de autoritățile din Stănița

Dimensiune text

Amenajarea căminului cultural este inclusă în cadrul unui proiect care cuprinde alimentarea cu apă, canalizarea și asfaltarea unor sectoare de drum comunal. Clădirea dispensarului uman va fi consolidată și modernizată din fonduri de la bugetul local.

 

 

Administrația publică de la Stănița are în vedere, în acest an, lucrările de reabilitare a căminului cultural și a dispensarului uman. Modernizarea clădirii așezămîntului cultural se va realiza în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, prin care instituția a fost dotată cu instrumente muzicale și costume populare pentru desfășurarea activităților culturale. Lucrările de consolidare și conservare ale dispensarului uman se vor face din fonduri proprii. Lipsa finanțării unui proiect social destinat copiilor care provin din familii nevoiașe a schimbat destinația clădirii în care a funcționat centrul social.

 

Căminul cultural va fi reabilitat cu fonduri europene

 

Administrația publică de la Stănița a început lucrările de reabilitare a căminului cultural (foto dreapta). Lucrările de modernizare au loc ca urmare a faptului că așezămîntul cultural a fost inclus într-un proiect cu finanțare europeană, prin măsura 322 „Renovarea și dezvoltarea satelor”, care cuprinde construcția unei rețele publice de apă potabilă și canalizare în satele Poienile Oancei și Veja, dar și îmbunătățirea rețelei de drumuri comunale. „Căminul cultural a fost construit în 1983. Clădirea a fost supusă unor lucrări de reabilitare, cu opt ani în urmă. Acum, continuăm lucrările de modernizare cu introducerea utilităților„, a precizat Laurențiu Bebi Todireanu, primarul comunei Stănița.

Căminul cultural a fost dotat, prin intermediul acestui proiect integrat, cu 48 de costume populare tradiționale, atît pentru adulți, cît și pentru copii, care păstrează specificul local, utilizate de către ansamblurile locale din comună. Dotarea așezămîntului a constat și din achiziția unei stații de amplificare și a unor instrumente muzicale – clarinet, trompetă, acordeon, orgă. Autoritățile locale intenționează să finalizeze lucrările de modernizare a căminului cultural, singurul din comună, pînă la sfîrșitul lunii aprilie, cînd Școala Stănița va fi vizitată de o delegație de elevi și cadre didactice din cinci țări europene, în cadrul unui proiect educațional Comenius.

 

 

Dispensarul uman din comună, salvat de autorități

 

Refacerea dispensarului din comuna Stănița (foto stînga) este o altă prioritate pentru administrația publică, în acest an. Aflată într-o stare avansată de degradare, clădirea, construită în anii ’60, a beneficiat de lucrări de reparații realizate în 1997, după ce acoperișul dispensarului a cedat. Lucrările de reparații nu au inclus, din cauza lipsei fondurilor, și consolidarea clădirii, afectată din cauza intemperiilor și a timpului. „Consolidarea, conservarea și modernizarea dispensarului din comună trebuie realizate cît mai repede, altfel există riscul ca această clădire să se dărîme sub ochii noștri„, a spus primarul comunei Stănița. Dispensarul uman din Stănița cuprinde un cabinet de medicină de familie și o farmacie, deschisă cu cinci ani în urmă.

 

Fostul centru social funcționează ca grădiniță

 

Cu zece ani în urmă, un proiect cu finanțare europeană oferea servicii sociale copiilor din satul Stănița, printre care posibilitatea servirii unei mese calde. În cadrul proiectului a fost construită și locația în care avea să funcționeze centrul social. Autoritățile locale au văzut în acest proiect posibilitatea ajutorării copiilor care provin din cele mai sărace familii. După cinci ani de finanțare, continuarea proiectului social a căzut pe umerii autorităților locale. Încercările edililor comunei de a finanța proiectul nu au avut rezultatul dorit. „Am încercat să continuăm acest proiect, dar nu am găsit bani. Bugetul local a fost prea mic pentru a putea finanța activitățile centrului social. O vreme, centrul a funcționat cu sprijinul parohiilor din comună, după care activitatea centrului a fost sistată„, a declarat Laurențiu Bebi Todireanu, primarul comunei Stănița.

Ca să nu-și piardă utilitatea, clădirea centrului social a fost transformată în grădiniță pentru preșcolarii din satele Stănița, Poienile Oancei și Chicerea.COMENTARII

WORDPRESS: 0