Prima paginăActualitateRoman

Camere de supraveghere pentru paza mormintelor

Dimensiune text

Numeroasele furturi din cimitir au determinat autorităţile să creeze o reţea de camere video în cimitirul „Eternitatea”. Romaşcanii care au rude îngropate în cimitir plătesc, anual, taxe pentru întreţinere.

Administraţia locală va monta camere de luat vederi în cimitir, pentru a avea o mai bună supraveghere a zonei. Zeci de romaşcani s-au plâns autorităţilor despre faptul că lumânările, candelele şi florile pe care le pun la mormintele celor dragi sunt furate la scurt timp după ce persoana care a adus acele lucruri părăseşte cimitrul „Eternitatea”. Situaţia este cunoscută şi la nivelul Primăriei Roman. „Este un singur post de paznic pentru cimitir. Vom face o monitorizare cu Poliţia Locală, avem un proiect pentru extinderea iluminatului public în cimitir, de care societatea Municipal Locato va trebuie să se ocupe”, au fost măsurile anunţate de primarul Laurenţiu Dan Leoreanu.

Montarea camerelor de supraveghere nu se va putea realiza mai repede de începutul anului viitor. „În bugetul societăţii pentru anul 2015 avem în plan să prindem şi sumele aferente acestei investiţii. Vrem să punem camere video de-a lungul aleilor şi de-a lungul gardului, pentru că cei care fură sar gardul pentru a pleca cu prada”, a spus Constantin Damaschin, directorul general al SC Municipal Locato SA, societatea Consiliului Local Roman, care administrează cimitirul Eternitatea.

În general, pagubele produse nu sunt de valoare mare, fiindcă se fură flori, jerbe sau candele. Alteori mai dispar câte un felinar sau bare metalice, ori gărduţuri ce împrejmuiesc mormintele. Însă revolta oamenilor nu ţine cont de paguba produsă, ci de faptul că nu există respect pentru cei care-şi petrec somnul de veci în acele locuri.

În plus, romaşcanii care au rude îngropate la „Eternitatea” plătesc taxe către Municipal Locato pentru întreţinerea cimitirului – 24 de lei/an fără TVA – şi pentru întreţinerea mormântului – 24 de lei/prestaţie fără TVA, dar şi alte taxe care variază, în funcţie de serviciul prestat, de la 9 la 584 de lei fără TVA.

Cimitirul „Eternitatea” din Roman are o suprafaţă de 113.021 metri pătraţi. Administrarea cimitirului a adus, în 2013, la Municipal Locato, venituri de 1.493.448 lei, dar şi cheltuieli de 1.427.857 lei. Societatea a recepţionat, până la sfârşitul anului trecut, extinderea reţelei de canalizare şi apă curentă – extinderea a fost începută în 2011, până la acea dată asemenea facilităţi fiind inexistente.COMENTARII

WORDPRESS: 0