Camera Agricolă Neamț: „Ministerul Agriculturii ne-a luat prerogativele ca să nu ne întărim”

Legislaţia referitoare la camerele agricole s-a schimbat de mai multe ori în ultima perioadă, iar atribuţiile acestora au scăzut simţitor.

Camera Agricolă Judeţeană Neamţ a participat, alături de celelalte structuri din ţară, la o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Cele două părţi s-au văzut pentru a discuta despre legea care ar trebui să stea la baza înfiinţării şi funcţionării acestor organisme, lege care se află pe masa Comisiei de agricultură de prea mult timp.

Dorite, iniţial, ca nişte entităţi care ar trebui să consilieze fermierii, camerele agricole se zbat, acum, pentru a avea o legislaţie care să se aplice. Din nefericire pentru fermieri, ministrul Agriculturii a anunţat în ultima clipă că nu mai poate participa, dar şi-a trimis câţiva reprezentanţi, care nu au reuşit să dezbată în detaliu problemele actuale. Legislaţia referitoare la Camerele agricole s-a schimbat de mai multe ori în ultima perioadă şi s-a ajuns în situaţia în care, numeric vorbind, de la 18 atribuţii ale Camerelor agricole judeţene şi 35 ale Camerei naţionale- prevăzute în Legea 283/2010, republicată, s-a ajuns la şapte atribuţii ale Camerelor judeţene şi zece pentru Camera agricolă naţională (în Ordonanţa de Urgenţă nr. 58/2013). „Problema mare o reprezintă finanţarea modului de funcţionare şi procedeului de alegeri. Ministerul Agriculturii nu a mai acordat banii pentru funcţionare şi înfiinţare, iar legislaţie respectivă este blocată. Nu s-a mai susţinut acest demers (n.r. – de organizare a Camerelor agricole) pentru că nu au reuşit să infiltreze politicul în structurile din teritoriu. Și-au dat seama că, dacă se organizează cum trebuie, toate camerele ar avea un cuvânt de spus, iar MADR nu vrea aşa ceva. Noi am încercat şi am reuşit la nivel de ţară să ne întărim, dar situaţia nu a fost pe placul ministerului şi, atunci, ne-au luat prerogativele. Dacă nu se rezolvă situaţia, vom pierde şi o sumă de aproape 300 de milioane de euro, bani europeni, care ar fi acordată pentru Camera Naţională Agricolă a Romaniei, organism care reuneşte toate structurile din teritoriu şi care ar trebui să stabilească politica şi strategia agricolă a ţării, lucru pe care nu l-a făcut niciodată Ministerul Agriculturii”, a spus Cezar Sava (foto), preşedintele Camerei Agricole Neamţ.

Practic, în Ordonanţa de Urgenţă nr. 58/2013 nu se mai regăsesc: reprezentarea fermierilor în relaţiile cu consiliile locale şi primăriile; certificarea calităţii de producător agricol; asigurarea de consultanţă juridică de specialitate celor pe care îi reprezintă; avizarea scoaterii din circuitul agricol a terenurilor agricole; elaborarea documentaţiilor pentru schimbarea categoriei de folosinţă a terenurilor şi pentru înscrierea în cartea funciară a terenurilor agricole şi forestiere; nominalizarea a câte unui consilier pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Din toate aceste probleme, doar fermierii au de pierdut, pentru că rolul Camerei Agricole este unul important în noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală.

„Obiectivul principal al Camerei va fi sprijinirea fermierului să-şi vândă producţia: centrele de colectare pentru lapte, depozite de legume şi fructe, contracte cu lanţuri de magazine. Camerele trebuie să asigure servicii şi consultanţă fermierilor. Obiectivul principal este să organizăm piaţa de desfacere a produsului românesc. Ce ar fi să avem în fiecare judeţ depozite de legume, fructe, cereale în gestiunea Camerei agricole sau Camera agricolă să devină trader de cereale pentru fermierii ei? Fără organizarea fermierilor, nu avem nicio şansă”, a declarat Cornel Stroescu, preşedintele Camerei Agricole Naţionale.

Discuţiile referitoare la Camerele agricole sunt de foarte mulţi ani, iar în tot acest timp, fermierii au avut de pierdut, pentru că nu au avut la îndemână o structură care să îi consilieze în privinţa accesării banilor europeni.


COMENTARII

WORDPRESS: 0