Call-center național pentru victimele violenței domestice

Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Șanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), instituţie aflată în subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, a lansat un call-center pentru victimele violenţei domestice. Numărul la care pot apela victimele violenţei domestice este 0800 500 333, o linie telefonică gratuită, la care operatorii vor răspunde non-stop.

Aceştia vor direcţiona victimele către 42 echipe de intervenţie, interinstituţionale şi multidisciplinare, înfiinţate la nivelul celor 41 de judeţe şi al municipiului Bucureşti.

„Datorită măsurilor aplicate de Ministerul Muncii, numărul persoanelor abuzate a scăzut în 2015, faţă de anul 2014, respectiv de la 11.598 la 9.014. Lansarea acestei linii gratuite mă va sprijini, în calitate de ministru, să identific posibilele măsuri şi politici care vor contribui la reducerea în continuare a numărului de abuzuri”, a declarat ministrul Muncii, Ana Costea.

Ministrul Muncii a încurajat, pe această cale, cooperarea dintre autorităţi, societatea civilă şi organizaţiile neguvernamentale, în vederea adoptării şi aplicării unor măsuri şi politici proactive pentru stoparea violenţei domestice.

La rândul său, secretarul de stat ANES, Ioana Liana Cazacu, a subliniat importanţa deosebită a lansării acestui call-center pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice în România:

„Acest call-center va contribui la combaterea, dar, mai ales, la prevenirea fenomenului violenţei domestice, care afectează tot mai multe persoane, în special copii şi femei. Violenţa ucide mai multe femei decât cancerul, prin urmare toţi factorii de decizie trebuie să sprijine schimbarea mentalităţii, de la operatorul acestui call-center şi până la poliţie, spital sau serviciile de asistenţă socială”.

Linia telefonică a fost înfiinţată în cadrul proiectului „START – O viaţă de calitate în siguranţă!”, derulat de ANES pentru a preveni şi combate violenţa domestică şi traficul de persoane. Proiectul „START – O viaţă de calitate în siguranţă!” urmăreşte dezvoltarea, la nivel naţional, a unor mecanisme, măsuri, proceduri şi instrumente aplicabile la nivel naţional care să genereze beneficii pe termen lung pentru toate persoanele aflate în situaţii de risc privind violenţa domestic şi traficul de persoane.


COMENTARII

WORDPRESS: 0