Prima paginăCultural

Călătorie în trecut cu autorul Sorin Grumuș, în „Istoria militară a orașului Roman 1831 – 1947”

Călătorie în trecut cu autorul Sorin Grumuș, în „Istoria militară a orașului Roman 1831 – 1947”

Dimensiune text

 

Zestrea culturală a Romanului este mai bogată odată cu apariția lucrării „Istoria militară a orașului Roman 1831 – 1947”, amplă lucrare, în două volume de peste 1.060 de pagini, rodul muncii de cercetare de aproape zece ani a istoricului militar romașcan Sorin Grumuș, apărută în 2019 la Editura „Editgraph” din Buzău. La evenimentul de lansare desfășurat joi după-amiază, 17 octombrie, la Cercul Militar Roman, organizat în colaborare cu Asociația Cultural-Științifică Urbana, al cărei membru este și autorul, au fost prezenți numeroși invitați – cadre militare, oameni de cultură, reprezentanți ai administrației, apropiați ai autorului, într-o captivantă călătorie în trecutul tumultos al Armatei Române și al urbei mușatine.

În deschiderea evenimentului, Corul Laudamus, al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman, a susținut un scurt moment artistic, prin interpretarea unor cântece patriotice. Despre autorul Sorin Grumuș și despre cele două volume au vorbit, alături de alte alocuțiuni, muzeograf Iulia Butnariu, membru al Asociației Cultural-Știintifice Urbana, și preot doctor Florin Țuscanu, moderatorul manifestării, după care autorul a prezentat câteva dintre temele abordate în cadrul lucrării lansate joi în fața numerosului public romașcan.

„Un om care excelează în tot ce face”

Comandor Leonard-Gabriel Baraboi, comandantul Bazei 95 Aeriene „Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu” din Bacău: „Sorin nu este doar un exemplu de coleg, doar un exemplu de om care excelează în tot ce face. Sorin este și un om de cultură, un orator extraordinar, pe care l-am descoperit cu mare drag. La anumite momente, îl invităm să ne țină conferințe legate de istoria neamului nostru, de evenimente deosebite, și de fiecare dată ne pare rău când acestea se termină și ne uităm cum timpul a trecut prea repede. Apreciez încă o dată munca lui, pentru că această carte este rodul unei munci de zece ani și a fost publicată, într-o ediție extraordinară, doar prin efortul financiar al dumnealui. Face cinste nu doar Bazei 95 Aeriene, dar, în primul rând, Romanului”.

„Un demers făcut cu multă seriozitate și responsabilitate”

Muzeograf Iulia Butnariu: „Istoricul Sorin Grumuș are o «vârstă fragedă», pentru că istoricii ajung la maturitatea deplină de interpretare după 50 de ani – cel puțin așa se spune. Iată că Sorin Grumuș îndrăznește să fie chiar la al treilea demers de publicare în volum, ceea ce nu-i de colo, și el o face cu foarte multă seriozitate și responsabilitate. Sorin Grumuș a știut să extragă din materialul inedit de cercetare și să transpună într-un limbaj apropiat de cel de popularizare informația către publicul larg, indiferent că vorbim de publicul adult iubitor de istorie sau de publicul de vârstă tânără, școlară. Un mare atu al acestor volume este faptul că Sorin Grumuș a știut să adune o bună parte din mărturiile locale – e bine să mergi la arhivele militare, și acest lucru a fost făcut, e obligatoriu să cunoști istoriografia problemei, dar este extraordinar de greu să scoți din arhivele familiale mărturii legate de trecutul nostru. Vă invit să vă garnisiți biblioteca și cu această realizare istoriografică a lui Sorin Grumuș – în primul rând pe romașcani –, pentru că în felul acesta ne îmbogățim nu doar informațiile, ci și interpretarea vizavi de trecutul nostru comun”.

„Trebuie să știm cine suntem și de unde venim”

Preot doctor Florin Țuscanu: „La prima întâlnire cu lucrarea lui Sorin Grumuș, am rămas surprins de meticulozitatea autorului, s-a ocupat de cele mai mici detalii și acest lucru îi conferă o notă aparte. Meritul acestei lucrări, «Istoria militară a orașului Roman 1831 – 1947», ceea ce îi dă originalitate, este faptul că a autorul a adunat, așa cum albina adună polenul, din toate sursele posibile, «nectarul», ceea ce este mai bun – arhive, biblioteci, autorul a cercetat zece ani până a început să decanteze aceste informații. Merită evidențiat, între alte aspecte menționate în cele două volume, un lucru important: șapte personalități militare din spațiul romașcan au ajuns miniștri de război, patru personalități au ocupat înalta funcție de șef al Marelui Cartier General. De asemenea, în aceste volume am descoperit biografiile unor personalități prezente în Garnizoana Roman: părintele Ion Agârbiceanu, sublocotenentul Gheorghe Brătianu, maiorul Panaite Donici, episcopul Partenie Ciopron, general de brigadă, episcop al Armatei Române, episcop al Romanului și Hușilor. O lucrare științifică temeinic realizată, un material consistent și valoros pentru fiecare dintre noi. O recomand cu căldură tuturor iubitorilor trecutului, celor care doresc să își cunoască trecutul, deoarece această carte vorbește despre cei care au locuit, au viețuit, au trudit aici înaintea noastră, iar dacă dacă nu știm cine suntem și de unde venim, nu putem să ne structurăm identitatea noastră de români și de creștini. Îi mulțumim lui Sorin pentru această sărbătoare culturală pe care a oferit-o astăzi Romanului și romașcanilor ”.

„Este obligația noastră să aducem aceste fapte în fața tinerei generații”

Istoricul militar Sorin Grumuș: „Sunt deosebit de onorat să mă aflu astăzi în fața dumneavoastră, la un moment important pentru orașul nostru, pentru istoria militară a orașului nostru. Această lucrare nu este una exhaustivă, cu siguranță această ediție va fi revizuită și adăugită. Aduc un elogiu eroilor romașcani, ai urbei mușatine, care au participat la toate războaiele, începând cu 1877, Războiul de Reîntregire Națională și Cel de-al Doilea Război Mondial, au participat și au avut un factor hotărâtor pentru înfăptuirea marilor deziderate naționale. Dacă în Primul Război Mondial am avut 330.000 de soldați români căzuți la datorie, în Cel de-al Doilea Război Mondial au fost peste 600.000 de oameni. În fiecare din familiile noastre există o rudă apropiată care a căzut în Războiul pentru Reîntregirea României sau în Cel de-al Doilea Război Mondial, de aceea demersurile noastre trebuie să fie continue, constante, mereu să avem imaginea acestor eroi cărora le datorăm atât de mult. Proiectele de viitor, în ceea ce mă privește, se vor exa pe zona memoriei și identității locale, o lucrare dedicată eroilor din fostul Județ Roman, dar și elitelor militare românești. Este obligația noastră să aducem aceste fapte în fața tinerei generații, pentru că acesta este mesajul principal al acestei lucrări – o deschidere de orizonturi pentru tânăra generație către trecut, pentru că fără trecut nu ne putem ancora în viitor”.

„O imagine de ansamblu a unei perioade istorice tumultoase”

Sorin Grumuş este romaşcan. S-a născut în anul 1972, iar după absolvirea Liceului Teoretic „Roman-Vodă”, a urmat cursurile Institutului de Intendenţă şi Finanţe „Gheorghe Lazăr” de la Sibiu, pe care le-a finalizat în 1993. Ulterior, a urmat cursurile Facultăţii de Relaţii Internaţionale. A scris numeroase articole în reviste militare. Militar, actualmente activează în grad de plutonier adjutant principal, în cadrul Bazei 95 Aeriene „Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu” din Bacău.

„Dincolo de cercetarea istorică, cele două volume ne oferă o imagine de ansamblu a unei perioade istorice tumultoase şi a unui areal geografic aflat în proximitatea marilor tragedii din secolele al XIX-lea şi al XX-lea. Războiul de Independență, Primul Război Mondial, Marea Unire, al Doilea Război Mondial, sunt brăzdate și de efortul personalităţilor militare şi civile romașcane sau al celor aflate temporar în garnizoana Roman, precum şi de sacrificiul suprem al ţăranilor, orăşenilor, intelectualilor şi al preoţilor. În acest context, garnizoana Roman devine un spaţiu integrator în care diferite structuri militare (armata, jandarmeria, pompierii), structuri civile (primăria, prefectura, biserica) împreună cu elita intelectuală şi politică a acelor vremuri, formează un tot unitar subsumat ţelurilor naţionale. Cartea domnului Sorin Grumuş, «Istoria militară a oraşului Roman 1831 – 1947», este un mesaj transmis generațiilor tinere în care li se vorbește despre valorile poporului român, despre tenacitatea unui neam care a crezut în victorie chiar și atunci când sorții i-au fost potrivnici” – din descrierea lucrării „Istoria militară a orașului Roman 1831 – 1947”.

Cele două volume pot fi procurate prin solicitare directă adresată autorului pe adresa de e–mail: grumus_sorin@yahoo.com.

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0