Cadrele medicale vor să plece în străinătate

Dimensiune text

Exodul cadrelor medicale continuă şi în 2014. 38 de medici şi asistenţi medicali au cerut Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ un certificat care să le permită să îşi exercite meseria în  Uniunea Europeană.

În primele cinci luni ale anului, 32 de asistenţi din Neamţ au solicitat certificate pentru a putea pleca să lucreze în afară. Decizia lor are la bază, în primul rând, salariul mic pe care îl obţin aici, de maxim 2000 de lei, după mulţi ani de vechime, în comparaţie cu câteva mii de euro pe care îi pot obţine într-o unitate medicală din străinătate. Până acum, patru dintre solicitanţi au primit certificatul din partea Ministerului Sănătăţii. Un astfel de act aşteaptă şi un medic de familie, trei medici stomatologi şi doi farmacişti din judeţ.

“Cei mai mulţi vor să plece şi din cauza volumului foarte mare de muncă dintr-un spital din România, mai ales în secţiile unde există deficit de personal. Noul Contract Cadru care reglementează condiţiile acordării servicii medicale în următoarea perioadă nu încurajează cadrele medicale să rămână pe posturi. Presupune şi mai multă muncă, din cauza reducerii diagnosticelor care primesc spitalizare continuă şi creşterea spitalizărilor de zi. În 12 ore, ai nevoie de mult mai multe persoane pentru a face un set complet de investigaţii, şi nu oricine poate face faţă la muncă multă, eficientă şi rapidă”, a declarat medicul Cătălina Pălăncianu, directorul general al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.


COMENTARII

WORDPRESS: 0