Cadrele medicale l-au ”înfiat” pe Gabriel Barticel

Bărbatul de 45 de ani a dormit într-un parc din oraş timp de zece zile. El a suferit de TBC în trecut şi boala riscă să recidiveze.  Cadrele medicale de la Dispensarul TBC îi oferă consultație și vor să obţină un ajutor social pentru el.

Gabriel Barticel a dormit, timp de zece zile, în parcul de lângă Biserica Armenească, după ce, spune el, a fost dat afară din casă de  rude. Țintuit într-un scaun cu rotile, bărbatul a trăit din mila locatarilor din zonă, care i-au adus de mâncare. Gabriel Barticel a avut şi o pensie de persoană cu handicap, dar a pierdut-o pentru că nu s-a prezentat la evaluarea periodică. Acum, personalul din cadrul Dispensarului TBC de la Policlinica Roman încearcă să-l ajute pentru obţinerea unui alt tip de ajutor.

„Pacientul a fost internat în 2012 la Spitalul Bisericani, de unde a fost externat pe 1 iulie 2013. Pe biletul de externare se menţionează că bărbatul şi-a încheiat tratamentul, deci boala s-a vindecat, astfel că nu reprezintă pericol pentru sănătatea publică. Cu toate acestea, din cauza condiţiilor şi a modului de viaţă pe care le are, boala poate să recidiveze oricând. Vom trimite în teren asistenta noastră să verifice dacă mai stă la vechea adresă. Încercăm să-l aducem la cabinetul nostru pentru consultaţie. Întrucât bolnavii care au avut tuberculoză rămân în evidenţa noastră timp de un an de zile, vom încerca să-i facem acte pentru o formă de ajutor social”, a spus medicul Silvia Ciubotaru, şeful Dispensarului TBC.

Conform declaraţiilor lui Gabriel Barticel, el nu a fost angajat legal niciodată, astfel că, din păcate, nu se poate pune problema unei eventuale pensionări pe caz de boală. „Bărbatul are tromboflebită şi polinevrită alcoolică. Sperăm să reuşim să-l aducem la cabinet pentru o consultaţie. Pe baza bolii sale, poate luăm legătura cu Primăria Roman, care va vedea dacă este posibil să beneficieze de un ajutor social”, a mai spus medicul pneumolog Silvia Ciubotaru.

Problemele bărbatului au apărut în urmă cu mai bine de zece ani, când şi-a pierdut mama. Femeia lucra în cadrul spitalului, în domeniul contabilităţii. Ulterior, ea s-a îmbolnăvit de o formă gravă de TBC, boală care a şi răpus-o. Deşi avea un viitor, Gabriel Barticel a început să consume tot mai des alcool, după care s-a îmbolnăvit şi el de TBC.


COMENTARII

WORDPRESS: 0