Căderea Guvernului, văzută prin ochii politicienilor nemțeni

În timp ce reprezentanții USL consideră căderea Guvernului o victorie, politicienii Puterii s-au arătat rezervat în declarații.

În timp ce reprezentanții USL consideră căderea Guvernului o victorie, politicienii Puterii s-au arătat rezervați în declarații.

 

Vineri, scena politică din România a fost aruncată în aer, prin votarea moțiunii de cenzură depusă de Uniunea Social Liberală (USL), ceea ce a dus la demiterea guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu. În timp ce liderii USL consideră o victorie, liderii din PDL sau UNPR s-au arătat reținuți în declarații.

Căderea guvernului Ungureanu era previzibilă, pentru că a existat o presiune imensă din partea electoratului, tot mai nemulțumit de deciziile din ultima perioadă. Dacă ne gîndim numai la Universitatea din Tîrgu Mureș, la modul ascuns în care actuala Putere a încercat să vîndă bogățiile naturale ale țării, la modul în care au fost umiliți pensionarii, la modul în care baronii locali au obținut sume uriașe din fondul de rezervă al Guvenului, atunci înțelegem că în România s-a mers mult prea departe ca acest Guvern să mai reziste. USL are în permanență pregătit un guvern, dar, la modul în care îl cunoaștem pe Băsescu, e foarte probabil ca el să-l nominalizeze ca premier tot pe Mihai Răzvan Ungureanu. Primul lucru pe care îl vom face dacă vom ajunge la guvernare va fi să stopăm vînzarea bogățiilor naționale și să garantăm corectitudinea alegerilor electorale„, a declarat senatorul Ioan Chelaru, președintele interimar al organizației PSD Neamț și co-președinte al USL Neamț.

Este foarte bine că a căzut acest guvern, întrucît a scurtat suferința a peste 90% dintre români. USL e pregătită să-și asume guvernarea, iar Victor Ponta e singura variantă de premier pe care o susținem. Există mai multe opțiuni. Una ar fi aceea a unui Guvern cu mandat scurt, cu sarcini precise pînă la alegeri, sau un guvern consistent, care să pună în aplicare programul USL„, a declarat Dorin Ursărescu, președintele organizației PNL Neamț și co-președinte al USL Neamț.

Au fost colegi care au fugit în barca USL, iar guvernul a căzut cu votul lor. Urmează ca partidele să se prezinte la consultări cu președintele Traian Băsescu. Nu pot ști cine va fi nominalizat ca premier, dar e posibilă și varianta unui guvern de uniune națională, care să asigure funcționarea guvernului pînă la alegeri„, a declarat deputatul PDL Marius Neculai.

„A fost un vot liber și democratic ce trebuie respectat. Din punctul meu de vedere, cred că viitorul guvern va fi numit pentru un mandat scurt, care asigure ordinea pînă la viitoarele alegeri. Nu e nici o problemă dacă va fi un guvern USL„, a apreciat deputatul UNPR Culiță Tărîță.

Deocamdată nu pot spune prea multe, pentru că am aflat doar că a căzut Guvernul și nu am alte amănunte. Vor urma etapele prevăzute de constituție și vom aștepta să vedem ce se întîmplă. În ceea ce privește colegii care au părăsit partidul în ultima perioadă, cred că fiecare își alege un drum. Unii au ales interesul personal și nu munca în echipă. Rămîne să vedem dacă alegerea făcută a fost una bună. În anumite momente contează decența politică și important e ca atunci cînd te privești în oglindă să nu-ți fie rușine„, a declarat Dan Laurențiu Leoreanu, președintele PDL Roman.

Pentru mine, votul din Parlament a fost unul previzibil, pentru că era normal ca, la un moment dat, nemulțumirea electoratului să ajungă și la cei care îl reprezintă în Parlament. Mă așteptam, însă, ca moțiunea să trecă avînd un scor mult mai strîns. În ceea ce mă privește, am rămas consecvent electoratului meu. Așa cum am votat împotriva tăierii pensiilor și am fost exclus din UNPR, acum am votat pentru căderea Guvernului. Nu aveam nici o obligație morală față de acest Guvern, pentru că nu l-am votat„, a declarat deputatul independent Ioan Munteanu.

Conform Constituției, după demiterea Guvernul, președintele va lua act de acest lucru, apoi va chema la consultări toate partidele politice. Ulterior, acesta va nominaliza un premier, din rîndul formațiunilor politice care au cele mai multe mandate. La rîndul său, noul premier va veni în fața Parlamentului cu un nou guvern, care va trebui să primească votul de încredere.


COMENTARII

WORDPRESS: 0