Cabinet de somnologie la Roman

În curînd, persoanele care au probleme cu somnul vor avea la cine să apeleze pentru a-și rezolva problema. Asociația „Piatra Soarelui” intenționează să deschidă, în Roman, un cabinet de somnologie.

 

Pe 17 august, medicul Gabriela Popovici (foto), medic fondator al asociației „Piatra Soarelui” va participa, la București, la un curs de somnologie și va deschide un cabinet care va trata persoanele care au probleme cu somnul.
Somnologia este o supraspecializare care tratează problemele care apar în timpul somnului. În ultimii ani s-a vorbit tot mai des de sindromul apneei în somn. Acest sindrom este mai frecvent la persoanele care sforăie. În timpul somnului, respirația acestor persoane se oprește brusc pentru cîteva secunde, apoi reintră în normal. Însă, în aceste cîteva secunde, creierul nu mai primește oxigen. De aceea, dimineața, apare senzația de oboseală, stări de amețeală„, a explicat medicul Gabriela Popovici.

Aceste probleme se pot acutiza în timp, însă au și rezolvare medicală. „Pacienții sînt conectați la niște aparate speciale și sînt monitorizați în timp somnului. Problemele de respirație care apar în timpul somnului sînt înregistrate pe niște CD-uri care sînt apoi analizate de specialiști. Ulterior, aceștia recomandă tratamentul, care constă în dispozitive speciale ce furnizează oxigen în timpul somnului, în perioada în care creierul nu este oxigenat. Noi am luat deja legătura cu o firmă din Germania care furnizează aceste aparate în regim de comodat. Intenționăm să deschidem un astfel de cabinet în cadrul asociației, pentru a veni în sprijinul romașcanilor care se confruntă cu aceste probleme. În Moldova mai sînt doar două astfel de cabinete, la Iași și Bacău. În ceea ce privește prețul unui astfel de tratament el se va încadra în limite rezonabile„, a mai precizat medicul Gabriela Popovici.


COMENTARII

WORDPRESS: 0