Prima paginăSocial

Ca la balamuc la ședința cu asociațiile de proprietari pe tema creșterii prețului deșeurilor

Ca la balamuc la ședința cu asociațiile de proprietari pe tema creșterii prețului deșeurilor

Dimensiune text

 

Ca la balamuc, așa se poate descrie, pe scurt, ședința cu reprezentanții asociațiilor de proprietari pe tema tarifului de colectare, transport și depozitare a deșeurilor, la care au răspuns întrebărilor și au oferit încă un rând de explicații primarul Lucian Micu, reprezentantul operatorului de salubritate și un reprezentant de la Consiliul Județean Neamț (CJ) – Mihaela Popa, cea care practic s-a ocupat de acest proiect european ce a permis închiderea gropii neconforme de la Roman, realizarea stației de selectare și transfer de lângă Cersanit (din păcate nefuncțională, pentru că nu este gata licitația) și de realizare a depozitului de la Girov.

La prezidiu au avut microfoane, pentru ca toată lumea să audă. Și în sală a fost pus la dispoziție un microfon, dar s-a vorbit și la microfon, în timp ce alții au țipat, s-au certat între ei că nu pot lua cuvântul, au făcut politică, au certat presa că nu îi informează pe cetățeni și au pufnit când li s-a propus realizarea de platforme subterane.

La ședința de acum o lună pe aceeași temă, Ziarul de Roman a scris un articol, atrăgând atenția cetățenilor asupra faptului că este important să fie informați corect pentru a înțelege de ce prețul la gunoi crește. Pentru că la acea ședință au fost mulți reprezentanți de asociații – e drept, unii președinți de asociații, nu administratori – care nu înțeleg că o taxă națională se aplică în toată țara și nu este impusă de un primar, de firma care ridică gunoiul sau de nu știm ce consilier județean, redacția și-a asumat să-i numească pe aceștia „analfabeți funcționali” (adică oameni care știu să citească, dar nu pricep nimic).

Ședința de marți a debutat fix cu supărarea că presa i-a numit, subliniem, pe unii – pe cei care i-am citat în articolul anterior și care sunt îngrijorător de mulți ca număr, analfabeți funcționali.

Datele problemei

Primarul le-a explicat, din nou, de ce prețul la gunoi crește: „Noul tarif are patru componente: prețul de colectare, care a rămas același, prețul de transfer la Girov – de 60 de bani pe persoană, prețul de depozitare la groapa de la Girov – de 44,9 lei pe tonă, la care se adaugă taxa de mediu impusă Guvern – de 80 lei pe tonă, plus TVA. Prețul de colectare de la Roman este același, dar depozitul de la Roman este plin, așa că trebuie să ducem deșeurile la Girov. Tarifele de la Girov sunt stabilite de Consiliul Județean, iar tariful de depunere conține și taxa de mediu, impusă de Guvern de la 1 aprilie. Dacă CJ va scoate la licitație stația de sortare și transfer de la Roman, atunci vom putea colecta selectiv gunoiul și la Girov vom depune o cantitate mai mică de gunoi, deci costurile vor scădea” .

Mihaela Popa le-a explicat, cu mult calm și răbdare, din ce este compus tariful pe care romașcanii îl vor plăti de acum pentru deșeuri și în ce stadiu se află licitația pentru stația de sortare și transfer: „În 2014, din cauză că licitația pentru concesionarea depozitului de la Girov este blocată de contestații, CJ a înființat un serviciu care gestionează depozitul, pentru că toate gropile din județ erau desființate. Aceste serviciu are cheltuieli de suportat, iar prețul pentru a putea gestiona deșeul a fost stabilit la 44,9 lei cu tot cu TVA, dar este un preț mai mic decât dacă depozitul ar fi licitat de o firmă, care trebuie să facă și profit și plătește și are de plătit și o redevență. Miercurea trecută, s-a urcat pe SEAP (sistemul electronic de achiziții publice) documentația pentru licitarea stației de sortare de la Roman, după ce va fi aprobată, o publicăm online, în 30 de zile așteptăm înscrieri, iar alte 30 de zile se evaluează ofertele”.

Toate bune și frumoase, doar dacă nu vor fi contestații, pentru că, în sens contrar, situația rămâne aceeași.

Problemele administratorilor

Unii administratori sunt supărați că cetățenii le spun „hoți” sau „escroci”, deși nu sunt obligați să fie administratori, ci este o muncă remunerată, pentru care este corect să li se vorbească frumos. Unii administratori nu au înțeles că împărțirea cantității de gunoi pe persoană nu este stabilită de la Roman, ci de Ministerul Mediului, pe baza statisticilor, care, este drept, sunt greșite, dar în vigoare.

Unii administratori nu înțeleg că mașina de gunoi trebuie să vină și să ridice gunoiul indiferent dacă pubela este plină sau nu. Alt administrator a cerut ca președintele CJ să-i consulte și când stabilește tarifele, nu doar când vrea voturi. Același președinte l-a lăudat pe „deputatul de Roman, pentru că este activ”. Mulți administratori au cerut să le fie cântărit gunoiul ridicat de operator, deși operatorul cântărește tot gunoiul din Roman când îl depune la Girov și i se înmânează factura. Unii administratori au spus că nu vor plăti taxa de mediu, deși operatorul a explicat că taxa de mediu de 80 lei pe tonă trebuie plătită, în sens contrar nu i se va permite să depună deșeurile la Girov. Unii au propus ca fiecare cetățean să-și facă propriul contract cu Rossal.  Un administrator care are și societăți în arondisment, unele care au contracte direct cu operatorul, a solicitat ca fiecare societate să primească propriul container. Un alt administrator a cerut ca pubelele de gunoi să fie puse pe stradă, pe trotuar, recunoscând ulterior că sunt cetățeni care nu duc sacul la platforma dintre blocuri, darămite la o mai mare distanță.

Ce se poate face pe bune

Taxa de mediu se aplică și, până când Guvernul nu va găsi o altă variantă (măcar diminuarea ei, pentru cei care fac colectare selectivă), trebuie plătită. Un exemplu de bună practică a venit de la o singură asociație, acolo unde administratorul spune că cetățenii au investit în pubele și fac colectare selectivă. Operatorul a anunțat pe loc că, la fel ca cei care locuiesc la case, va cântări gunoiul reciclabil și îl va scădea de pe factura asociației. Niciun alt administrator nu a părut interesat nici măcar să vadă cum de se poate într-o asociație, astfel încât cantitatea de gunoi dusă la Girov să fie mai mică, deci mai ieftin.

Administratorii au cerut spălarea mai des a platformelor de gunoi, ceea ce poate fi realizabil. O propunere și mai bună a venit din partea reprezentantului CJ, care a propus ca pe viitor să se acceseze fonduri europene pentru realizarea de platforme subterane (ca la Cluj, Ploiești, Târgu Jiu, Sebeș, Deva, Rădăuți etc), dar administratorii au început mișto-urile: „Da, să colectăm șobolanii în ele”. Pentru buna informare a cititorilor, aceste platforme subterane presupun ca pubela să fie îngropată, iar cetățeanul să aibă acces la un spațiul doar pentru a arunca gunoiul, nu și pentru a-l răscoli și face mizerie pe lângă (vezi video).

 

Administratorii au cerut ca operatorul să cumpere containere pentru gunoiul reciclabil, deși la stația de transfer și sortare stau de trei ani nefolosite mii de pubele de acest fel, probabil deja distruse de frig și căldură, din cauză că licitațiile se fac greu și foarte greu.

De reținut este că atunci când depozitul de la Girov și stația de transfer vor fi în sfârșit licitate, prețul va fi stabilit de licitație. Primăria, Consiliul Local și Consiliul Județean scapă „de problema tarifelor”, iar cetățenii vor plăti cât face, pentru că la firma privată nu poți merge cu jalba-n proțap.

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • adica tot administratorii sunt vinovati.trebuia sa tacem numai locatarii sa vina sa urle si sa ne vorbeasca urit.iar voi cei de la ziarul de roman cu ce drept ne faceti analfabeti?

  • Domnilor administratori si presedinti ale asociatilor de proprietari nu simtiti ca santeti penibili cand tipati artificial pentru a va marca activitatea in sedintele organizate de Primarie,Rosal,Apa ,etc pentru luarea la cunostinta a anumitor teme privind tarifele la utilitati”apa,gunoi,etc”.Stiti foarte bine ca nimeni nu va baga in seama si tot acest spectacol este o propaganda de a pacali populatia.Daca a-ti avea coloana vertebrala va ve-ti da demisia,intrucat faceti servicii numai furnizorilor de utilitati pentru care ar trebui sa fiti platiti de acestia si nu din pensile amarate a majoritatii populatiei si fixanduva salarii nesimtite de peste 3-4 mii de lei lunar ,batanduva joc de proprietari pe care ii considerati un fel de clacasi pe mosia voastra.Nu va intereseaza nimic din solicitarile proprietarilor privind problemele ivite in codominiul blocului pe care il considerati proprietate voastra.
    Proprietarii de apartamente asteapta demisile voastre,in vederea desfiintarii acestor grupuri din perioada comunista cand apartamentele erau ale statului.Singura deosebire este ca in acea perioada chiriasul nu platea pe acesti neaveniti,dintre care unii mai si fura taxele platite urmind ca proprietarul sa plateasca din nou taxele.
    Un pensionar indignat.