Butelii GPL care pun viața consumatorilor în pericol

În perioada 27 octombrie – 7 noiembrie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a verificat respectarea prevederilor legale la comercializarea buteliilor pentru gaz petrolier lichefiat (GPL) tip aragaz (în reţeaua de distribuţie şi în staţiile de umplere), umplute, pregătite pentru livrare către consumatori. Au fost controlaţi 343 de operatori economici, dintre care la 203 s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare. Au fost controlate 42.489 de butelii tip aragaz umplute, dintre care la 6.571 butelii s-au constatat abateri.

În judeţul Neamţ, principalele abateri constatate erau legate de nespectarea prevederilor legale privind umplerea şi comercializarea buteliilor, astfel încât produsul să fie sigur şi să nu pună în pericol viaţa sau sănătatea utilizatorilor: s-au găsit butelii care aveau defecte produse prin coroziune (ciupituri izolate ori coroziune fisurantă). De asemenea, de pe multe dintre butelii lipseau informaţii obligatorii, cum ar fi capacitatea buteliei, masa buteliei cu robinet cu ventil sau supapă, fără capac de protecţie, sigla agentului economic constructor, numărul şi anul fabricaţiei. Controlul a depistat şi lipsa de inscripţionare prin vopsire, pe corpul buteliei, a lunii şi anului scadenţei.

Pentru neregulile descoperite, la nivel naţional, s-a decis oprirea definitivă de la comercializare a 1.154 de butelii tip aragaz umplute, oprirea temporară de la comercializare a 3.750 de butelii şi au fost aplicate 221 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 128 de amenzi, în valoare de 510.300 de lei, şi 93 de avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.


COMENTARII

WORDPRESS: 0