Prima paginăCultural

Bustul lui Alexandru Ioan Cuza, în fața școlii cu același nume

Bustul lui Alexandru Ioan Cuza, în fața școlii cu același nume

Dimensiune text

 

Luni, 9 septembrie, cu prilejul deschiderii noului an școlar 2019 – 2020, a avut loc ceremonia dezvelirii bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasat în curtea Școlii „Alexandru Ioan Cuza”.

Costurile executării lucrării în bronz au fost asigurate de membrii Rotary Club Roman, prezenți la eveniment, alături de oficialitățile locale. Bustul în bronz este opera sculptorului Emilian Savinescu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și, totodată, membru al Clubului Rotary din Roman.

Lucian Năstase Onu, fondator al Clubului Rotary Roman, a ținut un scurt discurs despre însemnătatea evenimentului: „Emilian Savinescu este un sculptor cunoscut, cu multe lucrări, atât în țară, cât și în străinătate. Pe lângă efortul său fizic de a realiza această lucrare a fost și efortul financiar aflat în spatele acestei munci, care a fost depus împreună de toți membrii Rotary Club Roman, alături și de alți sponsori. Noi mulțumim, de asemenea, municipalității, pentru faptul că a apreciat gestul pe care noi vrem să-l facem și a pus la dispoziție această locație reprezentativă, în fața instituției de învățământ care poartă numele lui Alexandru Ioan Cuza, una dintre școlile de top din orașul nostru, lucru datorat în primul rând dascălilor, generațiilor trecute, dar și celor prezente care muncesc aici. Această statuie este și un mulțumesc adresat lor și tuturor dascălilor din orașul Roman, cărora Rotary le mulțumește pentru efortul pe care îl fac zi de zi pentru formarea generațiilor viitoare. Motivul pentru care am ales ca monumentul să fie reprezentat de bustul domnitorul Al.I. Cuza, a fost acela că domnia sa a fost cel ce a introdus, prin Legea Instrucțiunii Publice din anul 1864, învățământul gratuit și obligatoriu în ceea ce avea să devină mai târziu Statul Român Modern. A forma oameni este cel mai greu, iar prin acest gest, Clubul Rotary Roman ține să vă mulțumească, vouă dascălilor romașcani și să susțină educația în orașul nostru!”.

Rotary Club Roman nu este la primul parteneriat pe care îl are cu administrația publică locală, un alt proiect de succes s-a încheiat cu donarea unui pian către Biblioteca „George Radu Melidon”.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0