Bugetele locale pierd încasările din taxa de timbru

Dimensiune text

30% din taxele judiciare de timbru revine bugetului de stat.

Bugetul local al municipiului Roman va fi afectat negativ începând cu această lună, din cauza unei ordonanțe de urgență a Guvernului, care prevede ca, începând cu 1 iulie 2013, 30% din taxele judiciare de timbru să revină bugetului de stat. Până acum, valoarea taxelor judiciare de timbru ajungea în totalitate în bugetul local. Începând cu 1 ianuarie 2014, 45% din taxa de timbru va trebui cedată bugetului național, doar 55% rămânând la bugetul local.

Nici pentru cei care plătesc taxa judiciară de timbru nu sunt vești foarte bune. Până la 1 octombrie 2012, taxa de timbru se restituia celor care își rezolvau conflictele la mediator, nu în sala de judecată. De la 1 octombrie, această facilitate a devenit accesibilă doar celor care aveau de rezolvat litigii comerciale și apelau la mediator. Acum, părțile trebuie să achite, dacă merg la mediator, o taxă fixă de 20 de lei și jumătate din valoarea taxei judiciare de timbru. Dacă aleg varianta acțiunii în instanță, taxa de timbru se va achita integral.

Anul trecut, din taxa judiciară de timbru, la bugetul local al Romanului s-au încasat 1.299.878 de lei și s-au efectuat restituiri în cuantum de 221.366 de lei.COMENTARII

WORDPRESS: 0