Bucătarul anului 2017, desemnat în cadrul Galei Patrimoniului Gastronomic al Regiunii Nord-Est

Bucătarul anului 2017, desemnat în cadrul Galei Patrimoniului Gastronomic al Regiunii Nord-Est

Dimensiune text

 

Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, prin Centrul Europe Direct Nord-Est, și SC Cotnari SA au organizat miercuri, 6 decembrie, la sediul Companiei Cotnari, evenimentul intitulat Gala Patrimoniului Gastronomic din Regiunea Nord-Est, dedicat promovării tradiţiilor culinare și vinurilor care definesc patrimoniul cultural-gastronomic al regiunii noastre.

Evenimentul a reunit aproximativ 200 de participanți, reprezentanți ai educației, cercetării și inovării din regiune, administrația publică locală, asociații de promovare a turismului, producători locali, somelieri, chefi bucătari, manageri de restaurante și pensiuni, industria alimentară din toată Regiunea Nord-Est. Gala a cuprins conferința dedicată turismului gastronomic și finala concursului online de rețete Picnic cu Scofeturi Moldovenești, destinat bucătarilor profesioniști și unităților din sectorul HORECA din Regiunea Nord-Est.

 

Prima parte a evenimentului s-a derulat între orele 10.00 – 15.00 și a reunit, în cadrul conferinței Patrimoniul gusturilor – Heritage Flavours Day, teme menite să contureze un parcurs viitor al promovării turistice a Regiunii Nord-Est, integrând dimensiunea gastronomiei tradiționale și a produselor cu specific local. Discuțiile s-au centrat pe colaborarea dintre diferitele paliere implicate în succesul promovării regiunii ca destinație turistică, de la programele la nivel universitar și VET destinate instruirii personalului din industria HORECA, la strategii de promovare prin intermediul administrației publice locale, conectarea cu agențiile de incoming și impactul dezvoltării industriei turistice asupra comunităților și al întregii regiuni. Discuțiile au fost deschise de organizatorii evenimentului, Vasile Asandei, director general ADR Nord-Est, Constantin Deleanu, președinte SC Cotnari SA, Roxana Pintilescu, director Centrul Regional de Studii Nord-Est, precum și de președintele Consiliul Județean Iași, Maricel Popa.

„Turismul gastronomic prezintă un potențial de dezvoltare a economiilor locale, regionale și naționale. Gastronomia face parte din istoria, tradițiile și identitatea noastră, este strâns legată de turismul oenologic și poate avea un impact deosebit asupra agriculturii și industriei din Regiunea Nord-Est”, a spus Vasile Asandei, director general ADR Nord-Est.

Picnic cu Scofeturi Moldovenești

În partea a doua a Galei s-a desfășurat jurizarea și premierea finaliștilor concursului online de rețete din bucătăria moldovenească, denumit Picnic cu Scofeturi Moldovenești, concurs derulat online în perioada  1 noiembrie – 3 decembrie 2017, dedicat bucătarilor profesioniști și unităților din sectorul HORECA din Regiunea Nord-Est.

Finaliștii acestei ediții a concursului au fost șapte participanți la secțiunea companii și cinci la secțiunea individual, iar pe podium au urcat, la secțiunea companii: Antohi Ioan, restaurantul Red Cube din Iași – premiul I; Răileanu David Ioan, restaurantul La Castel, Iași – premiul al II-lea; Dicu Nicoleta Bianca – restaurantul Turnul Berarilor, Piatra Neamț – premiul al III-lea. La secțiunea individual, câștigătorii au fost: Ulman Mihaela Tatiana – premiul I; Șotropa Elena – premiul al II-lea; Șipoteanu Adrian – premiul al III-lea.

Bucătarul Anului 2017 din Regiunea Nord-Est a fost desemnat Antohi Ioan de la restaurantul Red Cube din Iași. Scopul acestui concurs a fost redescoperirea moștenirii gastronomice a regiunii noastre, celebrarea talentului bucătarilor chefi și stimularea unităților turistice care promovează autenticul și gastronomia locală. Juriul a fost asigurat de cea mai mare asociație a bucătarilor din România, Asociația Culturală Euro-Est Alternativ, prin Iulia Drăguț, Gigi Fedeleș și Lucian Smith (chefi bucătari medaliați internațional) și Liviu Huțanu (somelier Palas).

 

Partenerii evenimentului au fost: Asociația Culturală Euro-Est Alternativ, Asociația pentru Turism Bucovina, Asociația Valea Ozanei, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului Montpesa și Fabricat în România.

Gala Patrimoniului Gastronomic al Regiunii Nord-Est vizează profesioniștii din domeniul HORECA și turism, oferindu-le cadrul necesar pentru a interacționa și a forma o comunitate de sprijin reciproc, care să promoveze turismul gastronomic și să susțină introducerea rețetelor tradiționale în meniurile tuturor restaurantelor din regiunea noastră, precizează un comunicat al ADR Nord-Est.

 

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0