Prima paginăSanatate

Bolnav salvat cu elicopterul

Dimensiune text

Marți dimineață, cadrele medicale de la Spitalul Municipal de Urgență Roman au solicitat elicopterul SMURD pentru a transporta un pacient în stare gravă la un spital din Iași.

 

 

Acesta fusese internat în secția Neurologie luni după-amiază, însă, din cuza stării sale extrem de grave, aceștia au decis ca pacientul să fie transportat la Iași. Medicii atrag atenția că, în ultima perioadă, cazurile grave care s-au internat în spital sunt în creștere, din cauza lipsei educației sanitare. „Pacientul de 52 de ani s-a prezentat la spital cu două complicații majore: hemoragie masivă, ca urmare a unui accident vascular, și edem pulmonar. La Centrul de Primire Urgențe a fost intubat și ventilat, apoi a fost internat în secția Neurologie. Întrucât starea sa era gravă, s-a încercat, încă de ieri, trimiterea într-un centru universitar din Iași, dar am fost anunțați că poate fi primit doar marți. Pe timpul nopții a fost monitorizat de noi, iar dimineață am solicitat ambulanța pentru transportul său la Iași. Întrucât un astfel de transport necesită o ambulanță cu medic, iar medicul era plecat la o altă urgență, am decis să apelăm la elicopter”, a declarat medicul Cătălina Pălăncianu, managerul interimar al spitalului.

Potrivit acesteia, în ultima perioadă, numărul pacienților care se internează cu boli grave a crescut îngrijorător. „Sunt foarte multe cazuri grave. Sunt bolnavi care nu au fost niciodată internați și se prezintă fie cu scădere ponderală mare, ceea ce pentru noi e semn de boală severă, fie cu ciroze decompensate sau probleme pulmonare. Sunt interntări care se pot programa, dar, de exemplu, marți nu am putut programa niciun pacient, pentru că toți au necesitat internare imediată. S-a ajuns aici pentru că nu se face screening pentru depistatea bolilor, pacienții nu se prezintă la medicul de familie pentru control, nu sunt bani pentru cumpărarea rețetelor, în cazul bolnavilor cronici”, a mai spus medicul Cătălina Pălăncianu.

[sam id=”3″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 0