„Bolnav” de România

Dimensiune text

Elevii şi profesorii de la Liceul „Ștefan Vodă”, din Republica Moldova, au fost impresionaţi de cele patru zile petrecute la Roman. Impresionaţi de oportunităţile pe care le au elevii români, elevii din Moldova şi-au manifestat interesul pentru continuarea studiilor în România.

Un grup de profesori şi elevi din Liceul „Ștefan Vodă”, liceu care poartă numele oraşului şi al raionului în care se află, din Republica Moldova, a petrecut câteva zile în România, ei fiind oaspeţi ai administraţiei locale şi ai Colegiului Naţional „Roman-Vodă”. Aceştia au participat, în calitate de invitaţi speciali, la cea de-a VI-a ediţie a simpozionului „Basarabia, pământ românesc”, dedicat aniversării a 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, programul incluzând şi vizitarea Romanului şi a câtorva dintre obiectivele sale de interes, dar şi o excursie la Cetatea Neamţului.

"Basarabia, pământ românesc"Concluziile celor câteva zile trăite „la turaţie maximă” s-au tras duminică dimineaţă, pe 30 martie, în sala de festivităţi a colegiului romaşcan, unde gazde şi oaspeţi şi-au pus sufletul pe masă şi au stabilit ca povestea începută acum la Roman să aibă şi o continuare. „Pentru mine, personal, aceasta este cea de-a treia vizită în România, dar pot să spun, cu mâna pe inimă, că nicăieri nu m-am simţit mai acasă decât aici. Au fost câteva zile minunate, în care am reuşit să uităm de problemele cu care ne luptăm la noi în ţară. Cuvintele care ar trebui spuse sunt multe, iar în suflet s-a adunat şi mai mult. De aceste zile au profitat în primul rând copiii, care au avut tangenţă cu cultura, cu civilizaţia, cu limba românească. Aceste zile au dat răspuns la multe întrebări care se nasc la orele de istorie şi cărora noi încercăm să le dăm răspuns. Astăzi au văzut copiii ceea ce le-am explicat de multe ori, că, după teritoriul în care trăim, ne numim moldoveni, bănăţeni, munteni, dar că neamul este unul singur, suntem români”, a spus profesoara de istorie Elena Corniţel, directorul Liceului „Ștefan cel Mare”.

Pentru cei mai mulţi dintre elevii moldoveni, aceasta a fost prima vizită în România. Ei au fost impresionaţi de oportunităţile pe care le au elevii români şi de posibilităţile de dezvoltare. Cei mai mulţi dintre ei şi-au exprimat dorinţa de a-şi continua studiile universitare în România. „Sunt bolnav de România”, sunt cuvintele lui Victor Corniţel, care a exprimat, metaforic, sentimentele cu care el şi colegii săi pleacă acasă. „Când am cunoscut prima dată moldoveni, am avut aceeaşi senzaţie pe care cred că o au, la prima întâlnire, gemenii care au fost separaţi la naştere”, a spus Rareş Chelmuş, în numele grupului de elevi romaşcani implicaţi în proiect.

Proiectul a fost sprijinit de Filiala „Ion Vatamanu” a Asociaţiei „Pro Basarabia şi Bucovina”, condusă de profesoara Nadejda Anghel, o romaşcană născută în Ștefan Vodă. „De acasă am fost învăţată că noi suntem români, nu suntem nici ruşi, nici ucraineni, deşi Ștefan Vodă este la graniţa cu Ucraina. După mai multe proiecte cu elevi din Moldova, am ţinut să vină şi tineri de acasă de la mine, pe care îi îndemn, acum, după ce au văzut România, să vină să studieze aici, pentru că vor fi acasă”, a spus Nadejda Anghel. „Considerăm că acest proiect, al patrulea parteneriat cu licee din Republica Moldova, derulat de catedra de istorie de la «Roman-Vodă», reprezintă încă o cărămidă pe care o punem pentru a construi acel ideal pe care ni-l dorim cu toţii, să nu mai existe români de dincolo şi de dincoace de Prut”, a spus profesorul Ionuţ Ciocoiu, coordonatorul proiectului.


COMENTARII

WORDPRESS: 3
  • titel 6 ani

    Cum adica „să nu mai existe români de dincolo şi de dincoace de Prut”? Sa moara toti?!?

  • Ionuț Ciocoiu 6 ani

    Spusele erau: „(…) să nu mai existe graniță între românii de dincolo și de dincoace de Prut.” Dar sau pierdut două cuvinte… până la granița publicării. 🙂 Nu vă îngrijorați. Trăim. 🙂

  • Ștefan Natalia 6 ani

    Cei de la ziarul respectiv au spus adevărul(în R. Moldova puține ziare spun adevărul): ne place România, ne simțim ca acasă în România, Vorbim, scriem și gîndim românește.