HomeRural

Boierul Stîrcea redesenează satul Văleni

Unicul moștenitor al boierului Stîrcea a revenit la Văleni. El a participat la hramul bisericii din satul natal. Aflat în slujba Coroanei britanice, Michael Styrcea intenționează să valorifice moștenirea de la Văleni cu sprjinul unor arhitecți.

 

 

Locuitorii satului Văleni au participat vineri, 9 martie, la serbarea hramului Bisericii „Sfinții 40 de mucenici din Sevastia”, cel mai vechi lăcaș de cult din Protopopiatul Roman.
La slujba hramului, condusă de preotul Gheorghiță Ouatu, au participat autoritățile locale, localnici ai satului și unicul moștenitor al familiei Stîrcea, Michael Edward David Styrcea, sosit în comună pentru o întîlnire de lucru.
Acesta s-a întors din Anglia, unde este stabilit, în satul unde i s-au retrocedat 1.005 hectare de teren agricol și cu vegetație forestieră, inclusiv parcul dendrologic.

Boierul Stîrcea a venit pentru cîteva zile în Văleni. Este o vizită de lucru, pe care a făcut-o împreună cu cîțiva arhitecți din București, în frunte cu Șerban Sturza, alături de care gîndește, probabil, refacerea clădirilor și terenului primit ca moștenire. Boierul Stîrcea vine de cîteva ori pe an la casa lui de vacanță. Se simte bine aici și dorește nu doar să conserve ceea ce a primit ca moștenire, ci să introducă aceste obiective în circuitul turistic. Din scurta discuție pe care am avut-o cu el, mi-a spus că va reveni în comună în luna aprilie„, a spus Ionel Stoleru, primarul comunei Văleni.

Monumentului arhitectonic, situat la marginea parcului dendrologic din Văleni, este ridicat în 1519 de boierul Cozma Șarpe. Între anii 1878 – 1879, proprietara moșiei, Ecaterina Văleanca, adaugă bisericii un zid în jurul acesteia și o clopotniță masivă. Actul de renaștere al acestui lăcaș de cult a fost parafat, sigilat și lăsat generațiilor viitoare în sfînta masă a altarului, acolo unde se găsește și actul primei resfințiri din 1864. Biserica a fost parțial reparată, în jurul anului 1864, prin grija boierilor Elisabeta și Ion Stîrcea. O altă restaurare capitală a lăcașului de cult s-a făcut pe vremea preotului Gheorghe Paleu, în 2005.

Familia Stîrcea este atestată încă din anul 1411. Bunicul lui Michael Eduard de Styrcea, Victor Ioan Stîrcea, a deținut funcția de ministru în trei guverne ale României, fiind totodată un apropiat al Casei Regale, iar tatăl acestuia, Victor de Stîrcea, a fost diplomat al României la Londra, unde s-a stabilit după cel de-al doilea război mondial.

La rîndul lui, moștenitorul familiei Stîrcea, în vîrstă de 57 de ani, are cetățenie română și a primit titlul de baron în Anglia. Este implicat în multe acțiuni caritabile și de sprijinire a activității culturale.

În comuna Văleni, în afară de teren, Michael Eduard de Styrcea a primit, în urma retrocedării, mai multe clădiri, printre care cele în care au funcționat școala, dispensarul uman și postul de poliție.

Comentarii

WORDPRESS: 0