Bogdan Sava, al treilea clasat la campionatul judeţean de şah

Romaşcanul a avut cu jumătate de punct mai puţin decât primul clasat.

Șahistul romaşcan Bogdan Sava a început turneul campionatului judeţean Neamţ, desfăşurat în perioada 6 – 10 august, din postura de al treilea favorit şi a încheiat competiţia tot pe locul al treilea. A adunat 5,5 puncte în şapte partide, la fel ca şi ocupanţii locurilor al doilea şi al patrulea, având cu o jumătate de punct mai puţin decât câştigătorul competiţiei, Ovidiu Chifor, cu care a făcut remiză.

Sava, şahist legitimat la CS Sfinxul Iaşi, candidat de maestru, a câştigat primele două partide, cu Diana Lupaşcu şi Smaranda Constantin, ambele catalogate la categoria a doua în şah. Ulterior, Bogdan a pierdut jumătate de punct în partida cu Iulian Necula. A mai câştigat o partidă cu Alexandru Baciu şi, apoi, a mai făcut două remize cu Virgil Dumitrescu şi Ovidiu Chifor. În ultima partidă, Sava l-a învins pe George Scripcaru în concursul care a adunat 60 de participanţi. Ca urmare, primele trei locuri au fost ocupate de Ovidiu Chifor (CS Politehnica Iaşi), Silviu Ifrim (CS Cimentul Bicaz) şi Bogdan Sava.

„A fost un concurs foarte dificil, cu mulţi candidaţi pentru primele locuri. Cred că a fost cel mai puternic campionat judeţean din, măcar, ultimii zece ani. A reunit la start cei mai puternici patru şahişti domiciliaţi în Neamţ, trei «pietreni» şi un romaşcan. În general, favoriţii după rating au şi confirmat aşteptările. Cred că rezultatul meu este rezonabil. Principala mea insatisfacţie este că nu am putut, totuşi, cîştiga la maestrul Iulian Necula, deoarece am ales mutările mai seci de exploatare a avantajului material. Ultima mea partidă, cu favoritul numărul 2, a fost şi cea care a fost ultima din concurs şi cea mai dificilă pentru mine, după o deschidere complicată. O circulaţie bună a turelor mi-a permis iniţierea unui atac la rege, dar adversarul mi-a parat ameninţarea aceasta. Totuşi, în final, adversarul s-a avântat cu regele înspre liniile mele, ceea ce mi-a permis arestuirea sa în vederea matului. Locul al treilea a fost cel mai bun obţinut de un sportiv din judeţul Neamţ, cu domiciliul în judeţul Neamţ”, a declarat Bogdan Sava.

Peste câteva zile va începe, la Iaşi, Festivalul Internaţional de Șah „Mihail Sadoveanu”. Va fi prezent şi Bogdan Sava, un obişnut al acestui concurs. „Voi fi singurul participant din judeţul Neamţ la această nouă ediţie. Am mai participat la şase ediţii. Cel mai bun loc ocupat a fost al nouălea. Concursul de la Iaşi este unul dintre cele mai puternice concursuri open din România la care au participat şi jucători cu rangul de mare maestru sau maestru internaţional”, a mai spus Bogdan Sava.


COMENTARII

WORDPRESS: 0