Prima paginăRoman

Blocul cu bulină poate fi locuit

Dimensiune text

Proprietarii mai trebuie să monteze în apartamente centrale termice. Mai este nevoie de 150.000 de lei pentru terminarea lucrărilor.

 

 

Romașcanii care sunt proprietari de apartament în blocul „cu bulină” (foto) trebuie să-și planifice veniturile pentru cheltuielile aferente mutării în apartamente. Lucrările sunt aproape gata, dar fiecare proprietar în parte va trebui să suporte costul unei centrale termice și al instalației de gaz aferente. „Centrala termică va fi cumpărată de fiecare proprietar în parte, dacă proprietarul dorește acest lucru. În plus, va trebui să suporte și costul rețelei de gaz metan, de pe casa scării până în apartament, mai puțin partea de proiectare, care a fost realizată gratuit de noi”, a afirmat Ovidiu Bojescu, city-managerul Primăriei Roman.

Blocul „cu bulină” va putea fi locuit din nou, începând cu acest an, datorită unei alocări bugetare de 600.000 de lei, primită de la Guvernul României, prin Programul de acțiuni pe anul 2013 privind proiectarea și execuția lucrărilor de intervenție pentru reducerea riscului seismic la construcțiile cu destinația de locuință multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic și care prezintă pericol public. Primarul Leoreanu a precizat că mai este nevoie de aproximativ 150.000 de lei, în afara sumei primite de la Guvern, pentru finalizarea lucrărilor, dar că această sumă este mică în comparație cu cheltuielile de până acum.

Blocul „cu bulină” a fost construit în anul 1963. Are 45 de apartamente și o arie desfășurată de 2.960 de metri pătrați. Deși primele demersuri privind consolidarea blocului au început în 1996, abia zece ani mai târziu locatarii din blocul încadrat în gradul I de risc seismic au fost anunțați că trebuie să plece din locuințele lor pentru a lăsa autoritățile să rezolve problema. Consolidarea blocului „cu bulină” a fost întârziată de firma Romconstruct Ploiești – câștigătoarea licitației pentru realizarea lucrărilor – și de societatea Romconstruct Roman – căreia câștigătoarea licitației i-a subcontractat lucrările. Firmele nu au respectat termenele de execuție, deși existau promisiuni de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului că se vor primi bani suficienți pentru finalizarea lucrărilor. Ulterior, Romconstruct Ploiești a intrat în insolvență.

Administrația locală a reziliat contractul cu Romconstruct Ploiești după doi ani, deoarece firma nu respecta termenele de execuție. Apoi, a fost organizată o nouă licitație pentru stabilirea firmei care va încheia lucrările de reabilitare a acestui bloc – constând în realizarea instalațiilor interioare și exterioare, a ultimelor finisaje și reabilitarea unei mici porțiuni exterioare a blocului. Licitația a fost câștigată de firma Romconstructor SA Bacău. În total, reabilitarea blocului „cu bulină” va costa peste 7,5 milioane de lei, de trei ori mai mult decât un bloc de locuințe sociale cu 40 de apartamente.

[sam id=”3″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Tanasa 8 ani

    Sa vedeti cum o sa curga sesizarile locatarilor mofturosi cu privire la calitatea lucrarilor.

  • adrian 8 ani

    oare nu era mai logic si normal sa fie demolat si construit altul in loc, eventual si cu aceeasi configuratie, daca tot a costat atat de mult consolidarea lui?! o intrebare de bun simt 😀