Prima paginăAdvertorial

Blackjack, un joc vechi de peste 300 de ani

Blackjack, un joc vechi de peste 300 de ani

Dimensiune text

 

Fără îndoială, unul dintre cele mai populare jocuri de noroc din lume este Blackjack, cunoscut în țara noastră și sub numele de 21. Popularitatea sa se datorează în primul rând faptului că este, după părerea celor mai mulți, jocul la care practicanții cu experiență au cele mai mare șanse să „bată” casa. Desigur, pentru rezultate favorabile este nevoie de cunoștințe solide, o capacitate de concentrare foarte ridicată, răbdare, multă disciplină și, nu în ultimul rând, o doză de noroc.

Potrivit wopc.co.uk, se pare că primii care au practicat un joc ce poate fi numit strămoșul celui de blackjack au fost francezii, care, în jurul anului 1700, jucau Vingt-et-Un. Mulți dintre cei care au cercetat istoria jocurilor de cărți sunt de părere că această prima variantă de blackjack era derivată din alte două jocuri de cărți foarte populare în Franța la acea vreme, Chemin de Fer și French Femme. La sud de Franța, spaniolii jucau în același timp „One and Thirty”, joc în care trebuia să ajungi la 31 din minimum 3 cărți.

Mai puțin susținută de dovezi incontestabile, există și o teorie conform căreia chiar romanii, mari amatori de gambling (asta se știe destul de sigur), ar fi inventat jocul de blackjack, practicându-l cu ajutorul unor bucăți de lemn, pe care erau inscripționate diferite numere.

În anul 1931, statul Nevada devenea primul stat american care legaliza jocurile de noroc, astfel că popularitatea jocului numit în acea perioadă 21 avea să crească vertiginos. Ajutat din plin de coloniștii francezi, blackjack s-a răspândit rapid și în America de Nord, iar ulterior a cucerit tot continentul. Pentru a face jocul și mai atractiv, anumite cazinouri au venit cu o idee foarte apreciată de gambleri, acordarea unor premii consistente jucătorilor care reușeau să aibă o mână formată din Asul de Spadă și Valetul de Spadă (în unele cazuri se premiau și mâinile As-Valet de Treflă).

În ceea ce privește regulile de joc ale acestor prime variante de blackjack, trebuie să spunem că ele erau destul de diferite față de cele moderne, listate în ghiduri pentru jocuri de cărți clasice. De exemplu, în trecut, singura persoană de la masa de joc care avea dreptul să „dubleze” era dealerul, iar între fiecare carte împărțită există câte o rundă de pariere.

Una peste alta, este greu totuși de fixat cu exactitate momentul în care acest fascinant joc a fost inventat, însă ceea ce este foarte clar este faptul că el continuă să se dezvolte și să atragă noi clienți, mai ales că în secolul nostru cei care preferă acest gen de distracție nu mai sunt nevoiți să meargă în cazinouri terestre pentru a-și încerca norocul la mesele de joc, existând destui operatori de gambling licențiați online ce au în ofertă mese de blackjack. Mai mult, în ultimii ani, aceste cazinouri virtuale au reușit să ducă jocurile de masă la un alt nivel, cel în care acțiunea se petrece chiar în fața jucătorilor, transmisă în direct din studiourile de live casino.

În multe din studiile realizate de-a lungul timpului, blackjack este pe locul 3 în topul popularității, după sloturi și ruletă. Sloturile, fie ele pacanele 77777 clasice de la Novomatic, fie realizări de ultimă generație de la companii inovatoare precum Playtech, NetEnt, Play ‘n GO, YggDrasil, Microgaming sau iSoftBet, reprezintă cea mai populară alegere a jucătorilor deoarece nu implică reguli de joc (așa cum este cazul la blackjack sau poker), sunt extrem de atrăgătoare și pot oferi câștiguri foarte mari în raport cu miza de joc. În cazul ruletei, nu prea se poate vorbi cu adevărat de efecte video sau audio, însă câștigurile (la fel ca și pierderile) pot apărea și aici destul de rapid. În general, la blackjack o mână câștigată înseamnă dublarea mizei, la ruletă dublare dacă vorbim de pariuri de tipul 50-50 (roșu-negru sau par-impar) sau de 36 de ori miza la pariurile pe numere, iar la sloturi orice rotire poate însemna câștiguri de sute sau chiar mii de ori mai mari decât miza totală.

 

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0