Bisericile din Buruieneşti şi Săbăoani îşi sărbătoresc hramul

Două lăcaşe de cult romano-catolice din zona Roman îşi sărbătoresc hramul – „Sfântul Iosif Muncitorul” – pe 1 mai.

Este vorba despre bisericile din localităţile Buruieneşti (comuna Doljeşti) şi Săbăoani. Sărbătoarea Sfântului Iosif Muncitorul a fost instituită de Papa Pius al XII – lea, în anul 1955, cu gândul de a propune un model şi un protector pentru muncitorul creştin. La eveniment vor participa autorităţi locale, preoţi şi credincioşi din comună, dar şi din alte comune învecinate.

Prima zi din luna mai este, totodată, şi sărbătoarea satului Buruieneşti, atestat documentar la 8 mai 1587, care va împlini 427 de ani de existenţă. O confirmare a existenţei satului înainte de această dată este tezaurul de argint din secolele al XIV-lea şi al XV-lea, descoperit la Buruieneşti în anul 1985, pe una din colinele satului, numită Calvar.

Biserica veche din Buruieneşti a fost construită din cărămidă în anul 1864, dar a ars opt ani mai târziu, rămânând doar zidurile. Actuala biserică a fost construită de preotul Leon von Melzen, originar din Belgia, fiind dată în folosinţă în anul 1937.

Biserica „Sfântul Iosif Muncitorul” din Săbăoani este al patrulea lăcaş de cult din Săbăoani, construit în perioada 2004 – 2008.


COMENTARII

WORDPRESS: 0