Bisericile catolice din zona Romanului cuceresc Facebook-ul

Dimensiune text

Pentru cele 18 parohii catolice din zona Romanului, internetul a devenit unul din cele mai importante mijloace de comunicare. Pe lîngă site-urile proprii de internet, multe biserici și-au făcut profiluri pe Facebook.

 

Pe 20 mai, Biserica Romano-Catolică din lume marchează Ziua Comunicațiilor Sociale. În Dieceza de Iași, această zi este numită Ziua Presei. În ultimii ani, Episcopia de Iași a căutat, în mod constant, noi modalități de comunicare. De la reviste parohiale și CD-uri cu predici sau cîntecele religioase și pînă la transmisiuni live pe internet ale liturghiilor de duminică, toate acestea au dus la folosirea celor mai neconvenționale și moderne mijloace de comunicare.

În acest sens, printre preocupările Oficiului pentru Comunicații Sociale din Dieceza de Iași este și lumea internetului. Pe situl diecezei (www.ercis.ro) sînt prezente articole și informații, dar și gîndul zilei, lecturile de la Liturghie sau meditații pentru a favoriza tăcerea și contemplația. Pe aceeași linie pot fi citite sau ascultate peste 330 de predici rostite de peste 85 de autori la Liturghiile transmise duminica dimineața la Radio Iași. De asemenea, poate fi găsită o listă a siturilor instituțiilor prezente în Moldova (peste 80). Situl diecezei se bucură de o medie de 2.470 de vizitatori unici pe zi, din aproximativ 12 țări, cu momente de vîrf ce ating 11.274 de pagini vizualizate. Multe dintre vizitele de pe site  vin prin intermediul rețelelor de socializare. Episcopia de Iași are un cont pe facebook (facebook.com/ercis.ro: cu 2.165 de prieteni și 52 de abonați) în care sînt prezente o serie de știri și gînduri creștine.

Actualmente se lucrează la transmiterea live pe internet a programelor liturgice. De la Roman, se fac transmisii alternative pe internet din bisericile: „Sfînta Tereza”, „Fericitul Ieremia” și „Isus, Bunul Păstor”. La Săbăoani, prin intermediul radioului, ajung în casele credincioșilor liturghii și programe creștine.

Iar căutarea unor noi modalități de comunicare nu se oprește aici. Peste 95% din parohiile catolice din zona Romanului au site-uri proprii cu știri și anunțuri din viața comunității, iar tot mai multe parohii au descoperit și potențialul rețelelor de socializare în a transmite mesajul dorit. Parohii ca „Isus Bunul Păstor”, din Roman, sau parohii cum ar fi cea din Adjudeni, Buruienești sau Săbăoani au propria pagină pe celebra rețea de socializare Facebook. Ca un exemplu, parohia „Isus Bunul Păstor”  are peste 2.600 de prieteni, mulți dintre aceștia fiind membri ai parohiei plecați la muncă în străinătate și care, prin intermediul acestei pagini, sînt la curent cu noutățile din viața comunității.COMENTARII

WORDPRESS: 0