Biserica „Sfântul Mihail Arhanghelul” din Săbăoani sărbătorește hramul

Lăcaşul de închinăciune împlineşte, în acest an, 112 ani de existenţă. Autorităţile locale de la Săbăoani au pregătit pentru localnici două zile de sărbătoare.

Credincioşii romano-catolici îi cinstesc luni, 29 septembrie, pe sfinţii arhangheli Mihail, Gabriel şi Rafael, sărbătoare care marchează şi hramul bisericii din satul Săbăoani.

Sfântul Mihail este considerat patronul Bisericii Universale, sfântul Gabriel este acela care a vestit Întruparea Domnului, iar sfântul Rafael este ajutorul în călătorii. Despre Mihail se spune că este cel mai important dintre toţi arhanghelii. Acest aspect este menţionat atât în tradiţia creştină, cât şi în cea ebraică şi islamică. Fiind un protector divin prin excelenţă, numele lui Mihail este invocat deseori de Biserică şi de comunitatea creştină. Arhanghelul Gabriel este vestitor al dumnezeieştilor taine. În limba ebraică, Gabriel semnifică „Dumnezeu este puterea mea”. Este îngerul Bunei Vestiri, al reînvierii şi revelaţiei divine. El este menţionat în Biblie ca un mesager care aduce veşti importante. Gabriel a fost cel care i-a vestit lui Zaharia naşterea sfântului Ioan Botezătorul şi lui Ioachim şi Anei naşterea Fecioarei Maria. Este vestitorul lui Mesia pe pământ. Rafael este invocat pentru ajutor şi ocrotire în timpul călătoriilor, pentru vindecarea bolilor şi pentru pregătirea în vederea unei căsătorii fericite.

Luni, 29 septembrie, biserica cu hramul „Sfântul Mihail Arhanghelul” din Săbăoani îşi sărbătoreşte hramul. La slujba solemnă sunt aşteptaţi preoţi şi sute de credincioşi din Săbăoani şi din localităţile învecinate. Împreună vor mulţumi lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra comunităţii catolice din Săbăoani.

Zidurile lăcaşului de cult sunt încărcate de istorie. Biserica are o vechime de 112 ani şi a fost construită la îndemnul preotului Cojetan Liverotti, între 1840 şi 1902, imitând îndeaproape marile bazilici romane. Este una dintre cele mai reprezentative din Moldova, atât prin dimensiuni, cât şi prin armonia arhitecturală. Biserica a fost sfinţită în anul 1902 şi restaurată de mai multe ori, ultima dată în anul 2000, de către actualul paroh, părintele Toma Encuţa. Lăcaşul de cult are 53,70 de metri lungime, 22,70 de metri lăţime şi 15 metri înălţime, iar turnul, 45 de metri înălţime.

Biserica dispune de o orgă despre care se spune că ar fi donaţia personală a Regelui Carol I al României. Se spune că regele a vizitat regiunea şi satul Săbăoani cu ocazia unor manevre militare executate în zona Roman. Tot prin mijlocirea regelui Carol I, au fost aduse patru clopote mari din Italia. Biserica are o valoare de simbol pentru comunitate. Slujitorii ei au ştiut să ţină aprinsă, şi în vremuri dificile, flacăra credinţei.

Ca în fiecare an, autorităţile locale au pregătit pentru localnici două zile de distracţie, în compania unei formaţii artistice din localitate. Alături de rudele din satele vecine, sătenii vor asista şi la spectacolul oferit de tiribombele amplasate în bazarul din localitate. „Vrem să ne bucurăm în aceste două zile de prezenţa tuturor celor care sunt legaţi sufleteşte de comuna Săbăoani”, a spus inginer Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani.


COMENTARII

WORDPRESS: 0