Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Bârjoveni, 180 de ani de atestare documentară

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Bârjoveni, 180 de ani de atestare documentară

ÎPS Ioachim sprijină copiii de la ASCHF Roman
65 de biserici din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului şi-au serbat hramul pe 15 august
Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a donat 1 milion de lei pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului

 

barjoveni 2În contextul serbării a 180 de ani de atestare documentară a bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Bârjoveni, duminică, 17 iulie, IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a oficiat slujba de sfinţire a Aşezământului cultural-duhovnicesc „Sfântul Ierarh Nectarie şi Sfântul Ierarh Teodosie de la Brazi”. Apoi, IPS Ioachim a săvârşit Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, la biserica din satul Bârjoveni.

Ierarhul l-a felicitat pe preotul paroh Bogdan Pantelimon pentru maniera în care s-a implicat în administrarea parohiei Bârjoveni. „Această curte s-a dotat cu cele necesare şi astăzi este una dintre cele mai frumoase biserici din acest ţinut al Romanului. Părintele Bogdan Pantelimon este un preot statornic în lucrurile bune, care să placă şi lui Dumnezeu şi oamenilor. Îl felicit pentru abnegaţia şi angajamentul său. Prin felul său de a fi, preotul Bogdan a focalizat oamenii şi a dat strălucire acestei biserici care se împodobeşte atât de frumos”, a afirmat IPS Ioachim.

După oficierea Sfintei Liturghii, au fost înmânate distincţii de vrednicie celor care au sprijinit biserica în desfăşurarea acestor lucrări, iar preotului Bogdan Pantelimon i-a fost oferită distincţia „Crucea Moldavă”.

În 2011, după câțiva ani de muncă, cu numeroase eforturi, preotul paroh Pantelimon Bogdan, susținut de enoriași, a reușit să redea bisericii imaginea deteriorată din cauza trecerii anilor și a intemperiilor. Astfel, s-a reușit consolidarea bisericii, schimbarea acoperișului, restaurarea catapetesmei, introducerea unui mobilier nou, înnoirea sfintei mese, precum și înzestrarea cu obiecte de cult noi.

Ctitorită în anul 1836 de familia boierului Solomon, biserica din Bârjoveni deține în patrimoniul său mai multe cărți de cult din veacul al XIX-lea, precum și o catapeteasmă din aceeași perioadă.

barjoveni 3

barjoveni 1

barjoveni 2

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Biserica „Sfantul Gheorghe”, din Barjoveni, a fost sfintita la 19 septembrie 1837, de Preasfintitul Meletie Brandaburul, episcop de Roman in perioada 1826-1844, dupa cum se mentioneaza in insemnarea de la fila 39 a unui exemplar al Apostolului tiparit la Ramnic(=Ramnicu Valcea), in anul 1794, pastrat sub cota III 246, in Biblioteca Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului.

  • error: Content is protected !!