Biserica „Sfântul Iosif Muncitorul” din Săbăoani, la ceas aniversar

Biserica Sfântul Iosif Muncitorul sabaoaniLăcaşul de cult din localitatea Săbăoani îşi sărbătoreşte hramul şi şase ani de la sfinţire.

Locuitorii din comuna Săbăoani vor participa joi, 1 mai, la hramul Bisericii „Sfântul Iosif Muncitorul”. Sărbătoarea a fost instituită de Papa Pius al XII-lea, în anul 1955, cu intenţia de a propune un model şi un protector pentru muncitorul creştin. Sfântul Iosif a făcut din munca sa un act de iubire şi de slujire a lui Isus şi a Mariei, colaborând şi contribuind, prin munca sa, la realizarea planului lui Dumnezeu. Sărbătoarea de la 1 mai a Sfântului Iosif Muncitorul înlocuieşte sărbătoarea Sfântul Iosif  – Patronul Bisericii Universale, stabilită de Papa Pius al IX-lea în 1847. Papii Pius al XII-lea şi Ioan al XXIII-lea au adus omagii deosebite acestui model strălucit de viaţă creştină, muncitor vrednic, cinstit, credincios lui Dumnezeu, ascultător, virtuţi pe care Evanghelia le exprimă în două cuvinte: „om drept”.

„Este o ocazie de a reflecta asupra temei muncii omului. Realizăm acest lucru prin prisma contemplării modului în care Sfântul Iosif a trăit munca în viaţa personală, în formele ei cele mai modeste şi mai obositoare. Este important să vedem în muncă nu doar un mod de a ne realiza, de a ne satisface confortul şi standardul de viaţă ridicat, ci şi de a-l preamări pe Dumnezeu. De aceea, în fiecare an, sărbătoarea hramului este o ocazie de a ne arăta fidelitatea faţă de Dumnezeu”, a precizat părintele paroh Ioan Bişog.

Biserica „Sfântul Iosif Muncitorul” a fost construită în perioada 2004 – 2008. Noul lăcaş de cult din localitatea Săbăoani are lungimea de 38 de metri, lăţimea de 14 metri, înălţimea de 14 metri în interior şi 18 metri în exterior, exceptând faţada care se înalţă prin intermediul crucii la 28 de metri. Capaciatea spaţiului de cult este de peste 1.000 de locuri, 500 în bănci şi aproximativ 500 pe culoare, în spate şi la cor.

Biserica Sfântul Iosif Muncitorul sabaoaniLăcaşul de cult a fost ridicat de părintele Toma Encuţă, parohul Bisericii „Sfântul Mihail Arhanghelul” din Săbăoani. „Părintele Toma Encuţă a considerat necesară construcţia unei noi biserici, ca urmare a numărului mare de credincioşi din comună. În felul acesta, biserica este mai aproape de credincioşi, oferindu-le spaţiu fizic pentru ca ei să poată participa la cultul divin. Astfel, parohia «Sfântul Iosif» din Săbăoani numără 493 de familii şi 1.600 de suflete”, a spus părintele paroh Bişog, păstorul parohiei din anul 2009.

18 mai 2008 este ziua când credincioşii din comună au trăit marea bucurie de a participa la sfinţirea noii biserici, cea de-a patra biserică a comunităţii, ridicată în perioada noiembrie 2004 – mai 2008. PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iaşi, i-a oferit părintelui Toma Encuţă, pentru efortul depus, medalia aniversară a episcopului martir Anton Durcovici.


COMENTARII

WORDPRESS: 0