Prima paginăSocialReligie

Biserica „Sfântul Gheorghe” va fi restaurată cu fonduri europene

Dimensiune text

Proiectul are o valoare de 4.700.000 de lei şi a fost depus pentru finanţare.

Biserica „Sfântul Gheorghe” din Roman va fi restaurată cu fonduri europene. Părintele Ioan Gherasimescu, parohul lăcaşului de cult, a depus, în acest an, un proiect de restaurare a bisericii, în valoare de 4.700.000 de lei.

Parohia „Sfântul Gheorghe” din Roman a încercat să restaureze lăcaşul de cult cu fonduri provenite de la enoriaşi şi din sponsorizări. Odată cu demararea lucrărilor, preoţii bisericii şi-au dat seama că lucrările sunt mult mai costisitoare decât estimaseră iniţial. „Asupra Bisericii «Sfântul Gheorghe» nu s-a mai intervenit de 60 de ani. Sunt necesare lucrări de restaurare care depăşesc posibilităţile materiale ale parohiei. Numai materialul pentru schelă – scânduri, grinzi – s-a ridicat la 100.000 de lei. Restaurarea bisericii va presupune schimbarea acoperişului – deoarece grinzile şi scândurile se află într-o stare avansată de degradare -, a tâmplăriei, veche de peste un secol, restaurea picturii interioare, precum şi intervenţii asupra interiorului şi exteriorului bisericii, scoaterea în evidenţă a ornamentelor. Printre lucrările de restaurare se numără şi refacerea gropniţelor cu oseminte. Prin acest proiect, ne propunem să restuarăm şi casa veche din spatele bisericii, în care a funcţionat prima şcoală de cântăreţi din Roman”, a precizat preot slujitor Sevastian Moraru.

Biserica „Sfântul Gheorghe” din Roman, ctitorie a vornicului Grigore Done, a fost construită între anii 1842 şi 1848 şi este monument istoric.

COMENTARII

WORDPRESS: 0