Biserica romano-catolică din Traian va fi sfințită

Sâmbătă, 22 august, la ora 10.30, va avea loc ceremonia sfinţirii bisericii şi consacrării altarului bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Paul” din Traian, comuna Săbăoani. Vor fi prezenţi la eveniment ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, care este şi fiu al satului, PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, alături de alţi episcopi, preoţi şi credincioşi din Traian şi din alte localităţi.

traian 02Prima biserică din satul Traian a fost construită între anii 1911-1920, sub călăuzirea preotului Graţian Carpati-Săsăreanu şi, apoi, a preotului Anton Bişoc, parohi de Săbăoani, pe locul unde este amplasată şi biserica actuală. Iniţial, lumea din sat donase, pentru construirea bisericii catolice, un teren la intersecţia cu drumul spre Tămăşeni, adică acolo unde s-a construit, de fapt, biserica ortodoxă existentă şi acum. Locaţia actuală i se datorează lui Adam Andrei Eva, care a donat 2.000 de metri pătraţi şi a făcut, astfel, posibilă construirea primei biserici. Aceasta avea o dimensiunea 22 / 11 metri. După cel de-al Doilea Război Mondial, urmare a unor crăpături cauzate de obuzele căzute în zonă, s-a făcut intervenţie de reparaţii şi renovări. În anul 1968, Traianul devine parohie de sine stătătoare, primul paroh fiind preotul Eugen Blăjuţ, având, la acea dată, 220 de familii şi circa 800 de credincioşi.

În ultimii ani, biserica a fost renovată în totalitate, atât în interior, cât şi exterior. Biserica actuală, în stil romanic clasic, cu hramul „Sfinţii Petru şi Paul”, are o lungime totală de 34 / 11 metri, înălţimea interioară totală de 12 metri, iar înălţimea la crucea de pe turnul bisericii de 35 de metri.


COMENTARII

WORDPRESS: 0